Dvoletni svetlin – rastlina, ki je zaščitnik zdravja žensk ter vzpodbuja pozitivno naravnanost – z njeno pomočjo vidimo svet v lepših barvah

Priznam, malce zamujam z nasvetom za samopomoč – povozil me je čas, saj imamo veliko dela v ordinaciji, kjer opravljam preventivne preglede dojk z metodo BreastScan. Potrebno je nadoknaditi skoraj 2 meseca (kar je seveda nemogoče, se pa trudimo), ko smo bili primorani zaradi epidemije ordinacijo zapreti.

Ne vem, če si seznanjena, da od leta 2001 redno sodelujem s podjetjem Mo-gy, kjer opravljam preventivne preglede dojk z metodo BreastScan, katera temelji na merjenju temperature v tkivu dojk s pomočjo medicinske radiotermometrije. S pridobljenimi temperaturnimi podatki lahko spremljamo rast in razvoj sprememb (rakavih in nerakavih), vnetne procese, celjenje in hormonalne vplive – skratka to je funkcionalna metoda, katera nam omogoča, da lahko ocenjujemo ali tkivo dojke deluje pravilno ali ne, kar je temelj zdravja. To je moje osnovno poslanstvo, katerega seveda dopolnjujem še z drugimi dejavnostmi, kot sta refleksoterapija in naturopatija, zanima me pa seveda predvsem področje ženske preventive in naravni pristopi k izboljšanju zdravja žensk.

IN ZAKAJ TI HOČEM PREDSTAVITI SVOJE DELO? Zato, da boš bolje razumela, kar ti hočem povedati. Ko sem se po prvomajskih praznikih ponovno vrnila na delo v ordinacijo, opažam pri ženskah, katere prihajajo na pregled, dve skrajnosti, v katerih se boš mogoče našla tudi ti.

Nekatere ženske so se doma lepo spočile in prerodile, saj ni bilo potrebno opravljati nočnih dežurstev ali prekomernih ur, nekatere so bile celo primorane popolnoma prekiniti svoje delo in so bile na čakanju, tako so imele več časa zase, več so se gibale, več telovadile, se kvalitetneje družile s svojimi domačimi, celo izkoristile čas za kako spletno izobraževanje, ki so si ga že pred tem želele.

Velika večina žensk pa je bila zaradi šolanja otrok doma in hkratnega opravljanja svojega dela od doma še bolj obremenjena. Zraven je bilo potrebno poskrbeti še za kuhanje in redne gospodinjske opravke, svoje starše. Zvečer so popadale pred televizijske ekrane ali v posteljo utrujene in izčrpane – skratka absolutno jim je zmanjkalo časa zase. Po nekaj tednih so se pričele pojavljati neredne menstruacije, nespečnosti, močne bolečine v prsih, vozličaste prsi, izraziti PMS, glavoboli, bolečine in zategnjenost  mišic, slabo počutje in nervoza in nespečnost.

Zaradi tega, sem se danes odločila, da bom govorila o rastlini, katera izvira iz Mehike, raste pa tudi pri nas in jo mogoče poznaš. To je DVOLETNI SVETLIN (Oenothera biennis), kateri pravijo tudi kraljevo zdravilo za vse in učinkovito pomaga pri vseh zgoraj naštetih ženskih težavah.

Uporabna je v celoti, od koreninic, katere se lahko uporabi kot zelenjavo. V nekaterih spisih sem prebrala, da se iz nje da celo nakaliti tudi kalčke (okus bi naj imeli podoben papriki), največ in najbolj enostavno, pa se uporablja v obliki hladno stiskanega olja, ki ga pridobijo iz njenih semen. Olje vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin, med katerimi je najpomembnejša gama linolenska kislina. Ta pa vpliva na marsikaj v človeškem telesu, zato ni prav nič nenavadno, da svetlin koristi pri toliko različnih težavah.

Izročilo pravi, da so prvotne naseljenke ameriške celine od nekdaj žvečile semen svetlina, kadar se je približevalo tisto obdobje v mesecu. Danes se seveda svetlinovo olje uporablja predvsem v obliki kapsul, kjer je shranjeno hladno stiskano olje.  Ne pomaga pa samo pri lajšanju PMS-a, ampak blaži tudi številne težave v menopavzi. 

Pa še nekaj! Če si v obdobju menopavze je zelo pomembno da se zavedaš, da si tudi bistveno bolj izpostavljena nevarnosti za pojav srčne bolezni, infarktu in možganskim kapi, saj naj bi še vedno veljalo da zaradi srčnih bolezni umre več žensk, kot zaradi vseh ženskih oblik raka skupaj. Znanost sumi, da je za ta pojav vmešan hormon estrogen, z njegovim upadom, zgubljamo tudi zaščito za srce in krvožilni sistem.

Gama linolenska kislina iz svetlinovega olja znižuje tudi krvni tlak in niža škodljivi holesterol ter preprečuje tvorbo strdkov. Koristna je tudi za bolnike z angino pektoris. (POZOR!!!: če jemlješ zdravila proti strjevanju krvi, se pred uporabo svetlinovega olja, najprej pogovori o tem s svojim zdravnikom).

Svetlinovo olje omenjajo tudi v povezavi z zdravljenjem depresije, ker naj bi umirjalo in izboljšalo razpoloženje in vzpodbujalo pozitivno naravnanost. Ponekod ga uporabljajo pri zdravljenju alkoholikov, saj lajša abstinenčno krizo. Poleg tega pomaga pri zmanjševanju posledic poškodb jeter in centralnega živčnega sistema pri alkoholikih. Svetlinovo olje je dobrodošlo tudi za vse tiste, ki bi radi zaustavili čas, ker zmanjšuje učinke staranja.  

Če imaš težave z bolečinami in zatekanjem sklepov, bo zate dragocen podatek, da so v Veliki Britaniji so svetlinovo olje odobrili tudi za lajšanje težav bolnikov z revmatoidnim artritisom, saj gama linolenska kislina namreč učinkuje tudi na vnetne procese.

Pomaga tudi  za zdravljenje težav s kožo. Prav tako v Veliki Britaniji je svetlin priporočen za zdravljenje ekcemov, vendar pravijo, da pomaga tudi pri srbenju, celjenju ran in dermatitisu.

Priporočajo ga ljudem, ki se bojujejo z debelostjo, pa sladkornim bolnikom, ker zmanjšuje nevarnost za diabetično nevropatijo (bolezen živcev), izboljšuje delovanje imunskega sistema in obeta celo pri zdravljenju nekaterih oblik raka.

SKRATKA, ČE SI SE NAŠLA V ZGORAJ NAŠTETIH SIMPTOMIH IN POČUTJU, kot ženske iz moje ordinacije, ti priporočam, da v lekarni poiščeš hladno stiskano olje dvoletnega svetlina in s pomočjo njega poskusiš izboljšati svoje počutje in zdravje.

Poleg tega si lahko prebereš tudi kakšen starejši nasvet za samopomoč, npr. prispevek, kjer te bom naučila kako opraviš samomasažo stopal, saj je kombinacija redne samomasaže stopal z uporabo svetlinovega olja še bolj učinkovita.

DA, želim si prebrati NASVET ZA SAMOMASAŽO STOPAL

Vabljena seveda tudi v ambulanto podjetja Mo-gy na pregled dojk z metodo BreastScan, saj boš tako preverila ali tkivo dojk pravilno deluje in tako potrdila zdravje svojih dojk. Metoda nima omejitev glede let, tako da redne enoletne primerjalne kontrole priporočamo že po 35. letu, prej pa na 2 leti.

DA, ŽELIM SE prijaviti na preventivni pregled dojk. Prijaviš se lahko na mail: andreja@zenska-preventivnica.si, ali pa tudi direktno na spletnih straneh Mo-gy .

Tako, to je to. Upam, da ti bo nasvet koristen. Do naslednjič te prav lepo pozdravljam in ti želim vse dobro.

Deluj preventivno, ohranjaj zdravje in uživaj v dobrem počutju!