Oljna terapija, stara aryuvedska tehnika za samopomoč in mojih 5 razlogov ter 2 praktična nasveta za njeno uporabo!

V današnjem nasvetu za samopomoč ti bom zaupala, kako lahko na preprost in poceni način pomagaš telesu pospešiti presnovo in regulirati težo, kako razbremeniš delovanje ščitnice, posledično izboljšaš energijo, počutje, hormonalno neravnovesje, občutljivost dojk, PMS, težave v menopavzi, umiriš bolečine v sklepih, izboljšaš spomin, spanje, izboljšaš higieno ustne votline, zob in občutljivost grla, se znebiš škodljivih mikroorganizmov, bakterij, razstrupiš telo, ….skratka deluješ kurativno in hkrati tudi preventivno na svoje zdravje.

Zaupala ti bom tudi moje osebne izkušnje po večletni uporabi te preproste tehnike, saj sama veliko delam v prostorih, kjer se uporabljajo klimatske naprave, veliko govorim, v prostem času pa veliko pojem, zato je moje grlo, velikokrat preobremenjeno in občutljivo. Hkrati sem ženska, v obdobju menopavze, moja presnova se občasno upočasni in oljna terapija oz. žvrkljanje olja mi resnično odlično pomaga reševati naštete težave. Seveda moraš vedeti, da to ni čudežna palčka in je poleg tega potrebno tudi čim bolj pravilno prehranjevanje, gibanje in pozitivna naravnanost, a ta oljna terapija telo res razbremeni in mu pomaga da lažje deluje.

Toliko o moji izkušnji na začetku, na koliko časa se jaz osebno lotim oljne terapije in katero olje ponavadi izberem in zakaj, ti pa zaupam na koncu tega nasveta, ko boš osnove te terapije že bolje poznala in ti bo zaradi tega tudi jasnejša moja izbira.

Da je treba olje žvrkljati, da gre za “ustno prebavo” si mogoče že kje slišala ali prebrala?

Oljna terapija je varna tehnika, lahko jo uporabljaš neomejeno, saj nima stranskih učinkov. Oljno terapijo je po naročilu Ruske akademije znanosti dobro preučil tudi dr. Karach in bil navdušen nad njenimi rezultati in preprostostjo, z leti pa vse več ljudi, zdravnikov, alternativnih zdravilcev piše in govori o njenih blagodejnih učinkih.

Oljna terapija je primerna tudi če nimaš nobenih zdravstvenih težav, kot odlična preventiva, saj sproti odpravlja strupe iz telesa. To je v današnjem času izrednega pomena, kajti dandanes uživamo industrijsko osiromašeno, manjvredno, ekološko onesnaženo hrano, še posebej je to problem v velikih mestih in industrijskih krajih, kjer dihamo nezdrav zrak, poln strupenih snovi.

KAKO IZVEDEŠ OLJNO TERAPIJO, PO ANGLEŠKO OIL PULLING?

PREPROSTO! Zjutraj, na tešče, še preden si umiješ zobe, daš žlico hladno stiskanega olja v usta, ga razpodeliš po celotnih ustih (jaz kar krožim z glavo in sproti razmigam še vratne mišice 😃), potem ga pa pričneš žvrkljati, kot bi izpirala zobe, vsaj 17-20 minut.

Med žvrkljanjem se posvetim drugim opravilom, če grem od doma, se med tem oblečem, pripravim zajtrk ali kosilo, ki si ga nesem na delo ali enostavno delam dnevni plan, berem, pospravljam, meditiram, če ne rabim iti od doma. Pomembno je, da olje doseže vse kotičke ust, dlesni, okoli zob, pod jezikom in na koncu jezika, kjer se nahaja največ bakterij.

Olje ali bolje povedano, kar je ostalo od olja in ulovljene bakterije ter strupe, izpljuneš v straniščno školjko, dobro opereš zobe in jezik in to je to😃 . Usta so kot nova, ustvarja se veliko bistre sline, obljubim ti, da boš imela še cel dan zelo prijeten občutek čistoče v ustih, po aryuvedskih načelih pa si prečistila tudi celotno telo, saj sodi ta tehnika med metode za čiščenje telesa.

Preden se po žvrkljanju lotiš zajtrka, čaja in potem tudi kave (vsaj jaz brez dopoldanske kave zelo težko shajam), je priporočljivo, da najprej popiješ še kozarec tople vode. Če imaš kak kilogram preveč, dodaj vodi še žličko naravnega jabolčnega kisa in jo počasi, po požirkih popij, saj oljna terapija vzpodbudi, da se naša teža vztrajno regulira, jabolčni kis bo pa k temu še dodatno prispeval (ob pravilnem prehranjevanju in gibanju seveda).

ŠE 2 PRAKTIČNA NASVETA, KI STA POMEMBNA ZATE!

1. žvrkljanje olja moraš opraviti na tešče, pred tem ne smeš popiti niti kozarca vode, saj razstrupljanje v nasprotnem primeru ne bo potekalo v taki meri, kot mora!

2. tudi če boš imela na začetku z žvrkljanjem olja težave, olja nikakor ne smeš po nesreči požreti, saj se v njem res ujame veliko bakterij in škodljivih snovi, obvezno ga moraš izpljuniti v straniščno školjko!

Upam, da sem ti do sedaj že vzbudila zanimanje za to preprosto tehniko, zato si v nadaljevanju poglejva kako oljna terapija deluje, njene učinke in zakaj je potrebno, da uporabiš hladno stiskano kvalitetno olje?

KAKO DELUJE OLJNA TERAPIJA IN NJENI UČINKI

1. POSKRBIŠ ZA HIGIENO USTNE VOTLINE, ZOB IN GRLA

Eden najvidnejših učinkov oljne terapije je utrditev majavih zob, vračati se jim začne belina, krvavenje dlesni se ustavi, sluznice so zdrave.

2. SPROŽIŠ ” USTNO PREBAVO “- HKRATI SE ZNEBIŠ SLABIH BAKTERIJ IN RAZSTRUPLJAŠ TELO

Ko v ustih žvrkljaš olje, se ustvari v njih veliko sline, preko ustne sluznice se iz krvi »odplavljajo« strupi, poleg tega uloviš v olje tudi mikroorganizme, bakterije ter razstrupljaš telo. Zato je pomembno da tega olja nikakor ne pogolneš !!! Če tako kapljico olja pregledaš pod mikroskopom, bi videla neznansko veliko mikroorganizmov. Nekateri so dobri in nepogrešljivi, ker sprožijo kemične spremembe za predelavo in prebavo hrane, drugi so slabi in patogeni in povzročajo bolezni, zato je dobro, da jih je v telesu čim manj.

Tole bom sedaj povedala zelo poljudno, da nam bo vsem razumljivo. Ko olje v ustih žvrkljamo dlje časa, se dogaja tole: ko smo lačne, se vse bakterije nabirajo v želodcu in čakajo na svojo hrano, (sigurno poznaš zoprn občutek v želodcu, kadar postaneš rees lačna? No, ta občutek je v bistvu zahteva bakterij po hrani). In ker jim hrane, (to je v našem primeru olje) ne daš, ker ga ne pogoltneš, ne spustiš v želodec, pridejo bakterije v usta “pogledat” kaj se dogaja in tako v ustih sprožijo prebavo olja.

Po dvajsetih minutah žvrkljanja olja v ustih, ko se je v slini nabralo nič koliko teh bakterij, jih nato vse skupaj z oljem izpljuneš. Tako si se znebila😃 tako dobrih, kot tudi slabih bakterij. A ni potrebe za skrb, saj telo za nadaljnjo prebavo potrebne mikroorganizme kaj hitro na novo proizvede, ob tem se zgodi še nekaj zelo dobrega, kot neke vrste “efekt osvežitve možganov”, kateri aktivno sodelujejo pri izdelavi potrebnih dobrih bakterij. Ta osvežitev se pokaže tako, da se ti povrne zdrav tek, da se ščasoma ustali teža, da spet bolje spiš in da si ponovno več zapomniš.

Kaj v bistvu pomeni zdrav tek? Pomeni, da boš pojedla toliko hrane, kolikor zahteva tvoje telo. Efekt tega pa je, da pride do regulacije teže in sicer tako, da se boste suhice zredile do optimalne teže in predebele počasi shujšale na optimalno težo. (Tiste, ki imate kak kilogram preveč priporočam, po opravljeni oljni terapiji popijete še kozarec vode z jabolčnim kisom, bo efekt še boljši!).

3. RAZBREMENIŠ ŠČITNICO, DA LAŽJE OPRAVLJA SVOJE NALOGE- TAKO IMA TELO VEČ ENERGIJE, NAŠI MOŽGANI SO BOLJ SVEŽI, IZBOLJŠA SE SPOMIN

Poleg tega, da se po daljšem žvrkljanju sproži “ustna prebava”, ti bom povedala še en pomemben razlog, zakaj moraš olje v ustih žvrkljati vsaj dvajset minut? Zato, ker se skozi ščitnico vsakih 17 minut pretoči vsa človeška kri!

Ščitnica in druge žleze v našem telesu namreč delujejo kot filtri. Ena od nalog celic ščitnice je, da privlačijo jod, kateri je potreben, da celice ščitnice v teh sedemnajstih minutah lahko uničijo patogene mikrobe, ki so prišli v kri zaradi kakšne kožne poškodbe, ranice ali pa skozi sluznico nosa in grla, ali z absorbirano hrano iz prebavnih organov. Skozi vsakih prehodom teh klic skozi ščitnico, njihova moč slabi. Po vsakih nadaljnjih sedemnajstih minutah so bakterije vedno šibkejše, dokler nazadnje ne izginejo. Toda to se zgodi edino tedaj, če ima ščitnica dovolj joda. Če ščitnica nima zadosti joda, škodljivih mikroorganizmov, ki krožijo s krvjo, ne more uničiti, kakor je namenila mati narava, zato pa lahko za ta del poskrbiš ti z oljno terapijo. Oslabljeni ščitnici tako olajšaš delo, da ji ni treba delovati na vso moč, ker te bakterije, ki jih mora ščitnica uničevati počasi, ko kri kroži skoznjo, kratkomalo v ustih pobereš in izpljuneš in odstraniš iz telesa.

S tem ščitnico razbremeniš, ostane ji več energije za druge naloge, za katere je še zadolžena. Najpomembnejša od teh nalog, je obnavljanje energije za naše vsakdanje delo. Ščitnica in naša količina energije sta zelo tesno povezani – torej je naša energija odvisna od pravilnega delovanja ščitnice. Zato se nam z oljno terapijo naglo vrača psihofizična moč, ščitnica deluje neobremenjeno, možgani delujejo sveže in imamo boljši spomin.

4. ABSORBIRAŠ ZDRAVILNE SESTAVINE IZ HLADNO STISKANEGA OLJA V SLINO, KATERE TELO VSRKA PREKO SLUZNICE V KRVNI OBTOK

Hladno stiskana olja so pravi zaklad vitaminov in mineralov, najpomembnejši so vitamini B, B1, B2 in E, minerali fosfor, kalij, magnezij, veliko nenasičenih kislin, karotinoidi in lecitin. S to preprosto oljno terapijo telesu samo nekoliko pomagamo. Vse nadaljnje zdravljenje opravi človeški organizem sam. Zdravi celice, tkiva in notranje organe hkrati. Preprečuje uničenje zdrave mikroflore in s tem tudi svoj razkroj. Ravnotežje v tvoje telesu ni več ogroženo, razne bolezni tako težje nastajajo, živimo bolje, kvalitetno in dlje.

5. V ORGANIZMU SE POSPEŠI PRESNOVA, KAR JE EDEN OD POGOJEV ZA ZDRAVJE

Dr. Karach in njegove raziskave ter izkušnje ljudi kažejo, da ima oljna terapija močno preventivno in kurativno moč pri celi “paleti” ženskih težav in bolezni in da pomaga lajšati počutje pri vseh vrstah kroničnih bolezni, obolenj živčevja, pa tudi da lajša posledice jemanja strupenih kemičnih zdravil.

SE SPRAŠUJEŠ KATERO OLJE UPORABITI IN KOLIKO ČASA BI BILO SMISELNO VZTRAJATI Z ŽVRKLJANJEM ?

Ker terapija nima stranskih učinkov, se čisto preprosto predaj svojemu notranjemu občutku, poslušaj svoje telo in ga upoštevaj.

Pomembno je, da uporabiš res kvalitetno hladno stiskano olje, katerih pa hvalabogu imaš na razpolago res zelo veliko. Lahko je kokosova maščoba, orehovo, oljčno, bučno, konopljino, arganovo, jaz se pri tem oziram delno tudi na okus. Sama najraje uporabim sončnično olje, nekaj zaradi tega, ker mi je všeč okus in ker me spominja na otroštvo, ko smo v Prlekiji otroci cele dneve luščili sončnice in grizljali njihova semena, ko so se sušila. Drugi razlog pa je ta, ker sem z naturopatskega vidika gledano jetrni tip z občasnim vraničnim ali ledvičnim deficitom in je dobro, da s svojim delovanjem in prehranjevanjem čim bolj podpiram jetra v svojem delovanju – hladno stisnjeno sončnično olje pa zelo uspešno saj :

blaži težave bolnikov z jetri in žolčem, pomaga urejati holesterol, preprečuje bolezni srca in ožilja in arteriosklerozo,

ima veliko vitamina E, ki je pa zelo dobra podpora hormonalnemu ravnovesju, v obdobju menopavze, pomaga pri neplodnosti, je balzam za kožo in lase, deluje preventivno proti revmi ter rakastih novotvorbah,

je dober vir vitamina D, kar je dobro za moje kosti, lajša krče mišičja ter zobe, je dober vir kalija, kar krepi obrambno sposobnost organizma in utrjuje vezivna tkiva,

je dober vir magnezija: kardiovaskularne bolezni in neuravnoteženost želodčne kisline.

– je dober vir fosforja kateri telesu pomaga absorbirati vitamine, je prenosnik kalcija po telesu, pospešuje delovanje kostnega mozga pri obnavljanju rdečih krvnih telesc, pri rahitisu in mehčanju kosti, pospešuje zaraščanje zlomov.

vsebuje kalij, kateri povečuje obrambno sposobnost organizma, sanira obolela mesta, utrjuje vezivna vlakna mišic in jih krepi.

vsebuje lecitin, kater spodbuja metabolizem Ob živčni izčrpanosti in pomanjkanju energije lecitin obnavlja tudi izgubljeno moč, povečuje vzdržljivost, hitrost in gibčnost, mladostnost in vitalnost.

A JE POTREBNO ŠE KAJ DODATI?

Ja ! Dr. Karachi pravi, da je oljna terapija zdravilna za ves organizem, da pa jo je hkrati smiselno podpreti še z občasnim postenjem, makrobiotično prehrano, poseben poudarek pa je na uživanju jabolčnega kisa, medu, limon, kvasa, ribjega olja, kalčkov (poglej si predhodni nasvet za samopomoč!), magnezijevega klorida, gibanju, samomasaži (poglej nasvet z samopomoč), dihalnih tehnikah ter pozitivni usmerjenosti 😃.

ČE PA MOGOČE OPAŽAŠ, da imaš težave s pozitivno naravnanostjo ali če se nikakor ne moreš soočati s stresnimi situacijami, ti lahko kot dodatno pomoč nudim terapijo z Bachovimi cvetnimi esencami.

Več o Bachovih cvetnih esencah si preberi TUKAJ.

Deluj preventivno, ohranjaj zdravje in dobro počutje!