Le kaj bi, me ženske, brez barv za lase?

Dlje časa sem se pripravljala, da namenim nekaj besed o barvanju las in kar nekaj časa sem razmišljala, kaj naj napišem o tej temi, saj me ženske v ordinaciji velikokrat sprašujejo, kaj si mislim o tem. Ne vem, kako je  s tabo, a meni je žal za vse prehitro nanesene barve za lase, ki sem si jih privoščila v preteklosti, ko so bili sivčki oz. belčki še v povojih in se niti približno niso tako ponosno šopirili na moji glavi, kot sedaj.

Najprej naj povem, da sem bila do prvega leta starosti skoraj brez las na glavi, imela sem samo majhen blond puhek in starši so bili pošteno v skrbeh ali mi bodo lasje sploh kdaj zrasli. No, strah je bil odveč, ko so začeli rasti, so rasli nenormalno hitro, bili so zelo gosti in nakodrani. V osnovni šoli sem imela dolge lase so pasu, doma jih imam še vedno shranjene v škatli, prav tako tudi koder, ki je bil odstrižem pri prvem striženju las.

No, v 80. letih, ko sem bila v srednji šoli, je bilo zelo moderno barvanje s kano. Še se dobro spomnim, kako se je po kopalnici v dijaškem domu na Gerbičevi ulici v Ljubljani, širil močan vonj po kani. Bile smo neumorne pri barvanju las s kano, naše glave so se oranžno svetile v soncu, bile smo lepe, srečne, zadovoljne.

 

Ne vem sicer, kakšna je bila v tistem obdobju kvaliteta kane, s katero smo se barvale, a kana sodi med naravne barve in to je bilo še nekako spremenljivo in je trajalo kar nekaj let. Potem pa je prišel dan, ko sem si zaželela še drugačnih odtenkov na glavi, ki jih kana ni premogla, barve za lase pa so bile pa na dosegu roke in cena  za njih sprejemljiva, kljub nizki štipendiji, se je za lepoto vedno našlo nekaj denarja.

Seveda nismo kaj dosti razmišljale o strupenih učinkih barv za lase, ko smo si jih pacale na glavo, le da smo bile lepe in moderne. Super, a ne? Vmes sem za določeno obdobje tudi prenehala z barvanjem,  a le za kratek čas, saj kdo bi se pa lahko uprl tej super modni muhi?

Danes je drugače. Danes je leto 2022 in kmalu bom dopolnila 52. let. Sivčki in belčki vedno bolj krasijo mojo glavo in barve za lase so bile zadnjih 10-15 let moje stalne spremljevalke. Bolj, kot se staram, bolj ko sem modrejša, bolj si želim, da se vsaj nikoli v mladosti ne bi barvala, saj mi sedaj to barvanje gre malce na živce, oziroma izguba časa. Vsaj takrat bi se lahko temu izognila. Le kaj mi je bilo takrat, razmišljam z današnjo »modrostjo« ženske v menopavzi, ko se bliža čas ponovnega nanosa barve na lase.

Seveda sem v zadnjih letih poskusila biti tudi brez barve, nazadnje sem to poskusila dve leti nazaj, ko sem se še zadnjič na kratko ostrigla. A nisem dolgo vzdržala, saj sivčki in belčki niti približno enakomerno ne prekrivajo moje glave in zgledam, kot da bi stala pod jato vran, ki bi me spotoma v preletu malce po….., saj veste kaj.

In kaj sedaj, kaj narediti sedaj? Saj lepa in urejena pa ja moram biti! Ne morem po svetu hoditi vsa “šarena”, a ne? Strupov si na glavo tudi ne bom več zlivala. Tega je bilo že preveč v preteklosti dovolj. In sem razmišljala in izkoristila obdobje korone, splošnega zaprtja in raziskala trg naravnih barv. Odločila sem se in kupila svojo prvo 100% ekološko naravno barvo, po letu 1986+ (tiste seveda niso imele certifikata) in se pobarvala sama doma.

Za boljše razumevanje naj ti razložim, da 100% naravna barva za lase mora vsebovati certifikat za kontrolirano in ekološko kozmetiko. To pomeni, da ne vsebuje konzervansov, da ne vsebuje sintetičnih barvil ali dišav, amonijaka, peroksida, azo barvil, kovinskih soli, parabenov, formaldehida, cikličnih aminov – PPD, DEA, TEA in drugih kemičnih sestavin.

Seveda je tudi pri proizvajalcih naravnih barv potrebno biti previden, saj so razna testiranja neodvisnih organizacij pokazala, da je tudi tukaj prisotnih kar nekaj izdelkov, ki v resnici niso 100% naravni, zato bodi pri izbiri previdna. (Vir: Za zdravje.net).

V glavnem. Da zaključim, resnično sem bila vesela te moje odločitve in še vedno sem. Pravkar sedim za računalnikom s turbanom na glavi in pišem tale sestavek. Še pol urce in barvo bom morala sprati iz las, zato naj naredim povzetek. Rada bi ti zaupala prednosti, ki jih jaz vidim zase ob tej spremembi in te nagovorila, da mogoče tudi ti razmisliš, kaj bi ti lahko prinesla taka sprememba, če bi izbrala 100% naravno barvo las?

  • Na svojo glavo ne zlivam več ogromno nekih strupov, rakotvornih snovi in snovi, ki povzročajo alergije, o katerih se vse bolj na glas govori. Ne vem, če si vedela, da se preko kože na glavi, sezamovo olje v 6 minutah vpije vse do kosti. Tako hitro, kot se vpije sezamovo olje, se seveda vpijejo tudi strupi, ki si jih ob barvanju dobesedno »zlivaš« na svojo glavo. Če daješ na lasišče izdelke brez ekološkega certifikata, pride do takojšnje absorpcije škodljivih kemikalij v telo, lasje pa bodo ostali trajno poškodovani, čeprav po barvanju in še nekaj časa zgledajo zdravi, gladki in svileni, vedi, da so to v bistvu mrtvi lasje.
  • Moji lasje so postali ponovno živi, tako kot v mladosti in v srednji šoli, niso več slamasti, lomljivi in suhi, ovojnica lasu ni več poškodovana, kot prej. Občutek na glavi je fenomenalen.
  • Ne vem, če si vedela, da lasje rastejo v neposredni bližini naših možganov, da so kot antene, ki sprejemajo in oddajajo informacije ter so pomembni za našo intuicijo.
  • Barve so naravne in tak je tudi moj trenutni izgled, saj uporabljam kar zelo dober približek, moji naravni barvi. Ker zaradi tega tudi sivčki in belčki »ne sekajo« ven tako močno kot prej, se lahko barvam na daljša časovna obdobja, kot sem se barvala pri frizerju.
  • Moje lasišče je zdravo in lasje močni.
  • Cenovno je barvanje z naravnimi barvami cenejše, ker se barvam sama doma (pa tudi manj pogosto). Bi se pa seveda tudi z velikim veseljem pobarvala v frizerskem salonu, katerega obiskujem zadnjih 20. let, vendarv mojem zaenkrat še ne uporabljajo 100 % ekoloških barv za barvanje las. Upam, da se tudi to kmalu spremeni, saj vem, da jim je mar za naše in tudi njihovo zdravje.
  • Ena zadnjih študij iz leta 2021, ki je trajala kar 36 let in je spremljala 117.200 žensk v ZDA, ni uspela ovreči suma, da so kemične barve za barvanje las, rakotvorne, še posebej naj bi bile pomemben vzrok za nastanek raka na mehurju in nastanek raka na dojki. Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki je del Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je poklicno izpostavljenost barvam za lase razvrstila med verjetne rakotvorne snovi, medtem ko osebne uporabe barv ni bilo mogoče razvrstiti v isto skupino.
  • Ker pa trenutni epidemiološki dokazi še zdaleč niso prepričljivi, obstaja velika zaskrbljenost zaradi rakotvornega potenciala osebne uporaba trajnih barv za lase, zlasti tistih, ki so še posebej agresivne in najpogosteje uporabljene, zato bomo v prihodnosti na to temo še veliko slišale in zaradi tega je pomembno, da upoštevaš to dejstvo tudi ti in si previdna pri uporabi barv za lase. Tukaj je povezava do raziskave: Hair dye and cancer risk: Largest study yet | EurekAlert!

Toliko o barvanju las, to je moja izkušnja in to moje razmišljanje o tem, želela sem jo podeliti s tabo. Hvala, ker si mi prisluhnila. Želim, da si vitalna in zdrava, da boš lahko uresničila svoje poslanstvo v polnem sijaju.

Lepo se imej.