»Vulkanska« moč kalčkov – naravna pomoč pri osteoporozi, nižanju holesterola, astmi in hormonskem ravnovesju,…?

Vem, sliši se malce nerealno in optimistično. A je, če verjamemo raziskavam na tem področju,  resnično. Res je neverjetno, kakšne vse darove nam narava ponuja, pa jih ne izkoristimo. 

A si vedela, da je v eni skodelici žitnih kalčkov 18 miligramov vitamina E, tvoje dnevne potrebe po tem vitaminu so pa 12 miligramov. Vitamin E je za nas ženske zelo pomemben, saj vzpodbuja pravilno funkcijo jajčnikov, pravilno delovanje jajčnikov je pa pomembno za hormonalno ravnovesje, redne menstruacije in zanositev?

Pred dnevi sem napisala objavo na Facebooku o uporabi kalčkov v prehrani. Ko sem iskala in sestavljala informacije, sem ugotovila, da imajo kalčki, kot prehranski dodatek, velik vpliv na izboljšanje zdravja žensk v vseh življenjskih obdobjih in to na preprost, poceni in naraven način. Zato sem se tej temi v teh dnevih še malo bolj posvetila.

Velikokrat se zgodi, da v želji, da bi izboljšale svoje zdravje, sežemo po hitrih rešitvah, po prehranskih dopolnilih. Ne spomnimo pa se ali pa tega enostavno ne vemo, da lahko same doma v nekaj dnevih, brez velikega denarnega vložka pridelamo cel »vulkan« energije, vitaminov, rudnin, esencialnih aminokislin, omega-3 maščobnih kislin in klorofila. 

Dober teden dni nazaj sem iskala in pregledovala, kaj od uporabnih semen imam za vrt, da ne bo potrebno kupovati sadik, če sem že zaradi epidemije koronavirusa doma in imam več časa na voljo. Med semeni, sem našla tudi semena za kalitev kalčkov, ki sem jih kupila enkrat v jesen, v dobri veri, da bom preko zime našla čas, da jih doma sama vzgojim. No, pa ga očitno nisem, sem ga pa zato sedaj. Poiskala sem majhen kalilnik, ki sem ga kupila že pred leti, ko sem semena kalila pogosteje, jih nasipala in dala kalit (če ga kalilnika nimaš, ne skrbi, ker se jih da brez problema vzgojiti tudi brez njega!).

Kako lepo je opazovati😃 majhne rastlinice, kako se razvijajo, za koliko se vsako jutri poveča njihov volumen, prav tako pa se povečuje tudi vsebnost hranilnih snovi (zaradi tega sem malce višje zgoraj omenila vulkan, ker so številke prav neverjetne). 

Za kaljenje je uporabnih kar nekaj različnih vrst kalčkov, ki so različni tudi v svoji sestavi. Skupno jim je to, da vsi vsebujejo: 

– VITAMINE: predvsem veliko vitaminov C in A, ki sta antioksidanta, ter vitamine iz skupine B. 

– BELJAKOVINE: za občutek ti lahko povem, da sojini kalčki vsebujejo celo 28 % beljakovin, medtem ko jih je v mesu 13 %, v  jajcih 11%.

– MINERALE: Med kaljenjem se težko prebavljivi minerali spremenijo v lažje prebavljive, posledica je boljši izkoristek teh hranil v telesu. Recimo kalčki kapusnic imajo 10x več kalcija kot krompir.

– GRENČINE: ki dajejo kalčkom grenek okus in izboljšujejo prebavo.

– ODLIČNA PREBAVLJIVOST IN ABSORBCIJA HRANLJIVIH SNOVI v primerjavi z ostalo hrano: to je še posebej pomembno pri stročnicah, kjer se skozi kaljenje snovi, katere napenjajo, razgradijo.

– ZDRAVILNE SNOVI: vsebujejo kanavanin kot preventiva in podpora pri zdravljenju raka (kalčki lucerne, detelje in brokolija), vsebujejo HORMON estrogen (žitni kalčki), ki spodbujajo rast in gostoto kosti ter zavira osteoporozo. Kalčki brokolija vsebujejo glukosinolate in isotiocianate, ki spodbujajo produkcijo različnih encimov v organizmu. Kalčki lucerne so vir saponinov, ki odstranjujejo škodljivi holesterol in nasičene maščobne kisline ter spodbujajo delovanje imunskega sistema.

IN KAJ TAKO POMEMBNEGA SEM OD FB OBJAVE DO DANES ŠE ODKRILA, DA SE MI ZDI POMEMBNO PODELITI S TABO?

Odkrila sem, da je v svetu bilo opravljenih veliko študij, katere so pokazale neverjetno hranilno vrednost kalčkov. Recimo študija, katero so opravili na univerzi v Pensilvaniji v ZDA je pokazala, da se v kalčkih skriva kar 500 odstotkov več vitaminov kot jih je v semenih in kar nekajkrat odstotkov več (odvisno od vitamina) kot pri odraslih rastlinah, tudi če so rastline ekološko vzgojene. 

A ni to vredno tvoje pozornosti, takšna velika moč v tako malem kalčku! 

Brez težav lahko rečem, da so kalčki ob pravilni vzgoji, neoporečna divja/živa hrana, ki je lahko prebavljiva, polna živih encimov, kateri so že pripravljeni v poganjkih kalčka, zato jih naše telo lahko brez »stresa« in brez dodatnega napora (beri energije) uporabi pri številnih presnovnih in fizioloških procesih, ki vsakodnevno potekajo v našem telesu. 

Se pravi da s tem, ko uživamo kalčke, pomagamo 😃 telesu, da lažje deluje, saj za osnovne fiziološke in presnovne procese telo ne rabi več tvoriti dodatne energije, zato to svojo energijo lažje preusmeri in se ukvarja s stvarmi, ki res rabijo njegovo trenutno pozornost (samozdravljenju, odplavljanju toksinov iz telesa, popravljanju napak…)

Poleg vsega naštetega se mi zdi ogromna »dodana vrednost« tudi ta, da se z vzgojo kalčkov doma, izogneš tudi vplivom pesticidov, kateri se uporabljajo pri vzgoji sadja in zelenjave iz trgovskih polic. 

Vzgoja kalčkov je poceni, nezahtevna, ne vzame nam veliko časa in prostora, vplivi na naše zdravje pa so lahko res veliki. 

SEDAJ PA ŠE POGLEJVA, PRI KATERIH ŽENSKIH TEŽAVAH ALI BOLEZNIH TI KALČKI LAHKO POMAGAJO?

– neurejena ali manj intenzivna menstruacija / krči ob menstruaciji / težave ob prehodu v menopavzo / povečanje telesne teže /

– neplodnost / preprečevanje splava / normalen razvoj ploda in uspešen potek nosečnosti / dojenje /

– spolna nemoč / utrujenost / slaba mišična moč in telesna vzdržljivost / stres / kronična izgorelost /

– inzulinska intoleranca / sladkorna bolezen /

– slabenje srčne mišice / srčno-žilne bolezni / ateroskleroza / visok škodljiv holesterol in nasičene maščobe /

– ponavljajoča vnetja /

– težave s kožo, lasmi, z vidom /

– prehitro staranje / nastanek gub / starostne pege /

Pri zgoraj naštetih težavah je izmed vseh vrst kalčkov najbolj priporočljivo, da uporabiš kalčke pšenice, saj vsebujejo veliko vitamina E (tokoferol), B17 in cink, ki je nujen za imunsko obrambo telesa. 

Da si boš lažje predstavljala. Dnevne potrebe odraslih po vitaminu E so 12 miligramov. 1 skodelica nekuhanih pšeničnih kalčkov pa vsebuje 18 miligramov (120 % PDV).

Vitamin E, je topen v maščobah in je močan antioksidant. Uravnava endokrini in živčni sistem ter vzpodbuja pravilno funkcijo jajčnikov. Pravilno delovanje jajčnikov, je pa pomembno za hormonalno ravnovesje in tudi za uspešno zanositev, pravilno strukturo dojk in telesno težo (če so npr. jajčniki premalo aktivni, postanejo dojke viseče, telesna teža pa narašča). 

Vitamin E deluje pozitivno na celotni organizem, pospešuje prekrvavitev, izboljšuje mišično storilnost, preprečuje nastanek žilnih okvar, pospešuje transport maščob in varuje ožilje pred aterosklerozo. Prek hipofize posredno vpliva tudi na žleze z notranjim izločanjem in kot “vitamin plodnosti” uravnava delovanje spolnih žlez. 

Zavira vnetja v telesu. Poveča se vezava in izkoristek kisika v krvi (še posebej v stresnih situacijah in ob naporih), večji je tudi izkoristek energije med fizično aktivnostjo in boljšo vzdržljivostjo. Uničuje proste radikale, zavira procese staranja, ker vzpodbuja delitev celic in ima zato obnovitvene, pomlajevalne učinke na telo, pomaga proti nastanku gub in starostnih peg.

– osteoporoza / zakisanost telesa / slabša obrambna sposobnost telesa / ponavljajoče infekcije / težave z dihanjem / nastajanje ledvičnih kamnov /

– nespečnost / krči v mišicah / tremor / osteoartritis / zobni karies / povišan krvni tlak /

Pri tovrstnih težavah ti bodo najbolj pomagali kalčki kapusnic, saj so močan vir lahko prebavljivega KALCIJA (za občutek: 10xveč ga vsebujejo kalčki kapusnic, kot ga je v krompirju).

Ne vem, če si vedela, da osteoporoze ne povzroča pomanjkanje kalcija, temveč je zakisanost telesa tista, zaradi katere se iz kosti prekomerno izloča kalcij, saj na ta način telo nevtralizira prekomerno kislost. Kalcij se odplavlja iz kosti in te zaradi tega počasi postajajo bolj krhke in lomljive, zato pride do osteoporoze in tudi slabših zob. 

Kadar se zaradi pretiranega uživanja kisle hrane zniža raven kalcija v krvi, občutimo simptome kot so krči v mišicah,  nespečnost, tremor, osteoartritis, zobni karies in povišan krvni tlak. Številne raziskave so dokazale, da se z manj kislo hrano in s 1000 do 1500 mg kalcija na dan izguba kostnine lahko zmanjša do 50% !

Kalcij ni le gradbeni element v telesu, temveč je tudi vezni element. To pomeni, da skrbi za vezavo škodljivih presnovkov, zlasti kislin, katere s sečem izloča iz telesa. Pomisli le na problem oksalne kisline, ki lahko igra veliko vlogo pri nastanku ledvičnih kamnov. Ko pa se oksalna kislina spoji s kalcijem, nastane kalcijev oksalat, ki je topen v vodi in se lahko izloči preko sečil, tako je manjša možnost za nastanek ledvičnih kamnov.

– slabša prebava / zastajanje vode v telesu /

V teh dveh primerih so dobrodošli predvsem kalčki semena lucerne (alfaalfa), kapusnic, gorčice, kreše, repe, čebule, sončnice in buče.

– pomanjkanje beljakovin, ki se lahko kaže kot slabo celjenje ran / nihanje krvnega sladkorja / pogostost zlomov – šibke kosti / povišan holesterol /

– občutek zamegljenih misli / utrujenost / težave s koncentracijo / splošna slabša mentalna aktivnost / tesnobne misli /

– neredne menstruacije / pridobivanje odvečnih kilogramov / nespečnost / težave s prebavo /

– počasna rast, lomljenje nohtov / zgubana, na videz starikava koža /  

Vse vrste kalčkov vsebujejo kvalitetne beljakovine. (za občutek sojini kalčki vsebujejo 28 % beljakovin, medtem ko jih je v mesu 13 %, v  jajcih 11 %)Če si se našla v zgoraj opisanih simptomih, so zate zelo dobra izbira kalčki organske lucerne (alfaalfa), saj vsebujejo vseh 8 esencialnih aminokislin. V klinični raziskavi s 45 pacienti je bilo dokazano, da se z vsakodnevnim uživanjem alfalfa kalčkov, ki so tudi odličen vir beljakovin, znižuje nivo slabega holesterola za povprečno 16,6% in zvišuje nivo dobrega holesterola za približno 11,2%.

– težave z dihanjem / astma /

V tem primerih so dobra izbira kalčki brokolija. V Clinical Immunology so raziskovali njihov vpliv na astmo, na izboljšanje katere pozitivno vpliva spojina sulforafan, ki jo kalčki brokolija vsebujejo. V raziskavi s 65 sodelujočimi astmatiki je ena skupina uživala kalčke brokolija, ki vsebujejo to spojino, druga pa kalčke alfalfe, ki te spojine ne vsebujejo. Uživanje kalčkov brokolija je vodilo v 2-3kratno povečanje antioksidativnih encimov, ki v dihalnih poteh zmanjšujejo oksidativni stres in preprečujejo vnetne odzive, značilne za astmo. 

– preventiva pred rakom in podpora ob zdravljenju rakavih bolezni 

Tudi tukaj so zelo dobra izbira kalčki brokolija. Najbolj znana raziskava v tej smeri je tista z Johns Hopkins University, ki je ugotovila njihove močne protirakave lastnosti. V primerjavi z odraslim brokolijem vsebujejo 10-20krat več sulforafana.

Tako! Upam, da te je moje pisanje vzpodbudilo k razmišljanju in akciji zase in tudi za svoje najbližje

Če je temu tako, si v nadaljevanju preberi KAKO LAHKO NA PREPROST NAČIN VZGOJIŠ KALČKE SAMA DOMA? 

Čisto enostavno 😃! 

– uporabi kar stekleni kozarec za vlaganje, naluknjaj njegov pokrov, da lahko pri kaljenju odteka odvečna voda ali pa kupi kalilnik v trgovini. 

– seme kalčkov dobro speri s prekuhano mlačno vodo in jih prelij z nekaj cm vode in 12 ur namakaj v toplem in temnem prostoru (jaz to naredim kar zvečer pred spanjem in jih pustim kar na kuhinjskem pultu). 

– naslednji dan jih speri v vodi, dobro odcedi, osuši ter postavi kalit. Kalijo naj na dnevni svetlobi, na kuhinjskem pultu ali okenski polici (ne na direktnem soncu in ne v temnem prostoru, saj se s kaljenjem na dnevni svetlobi izboljša hranilna vrednost in se zniža količina nitrita).   

– dvakrat dnevno jih splakni, osuši in opazuj, kako neverjetno hitro se povečuje njihov volumen. Po nekaj dnevih jih lahko uporabiš v prehrani (večinoma uporabi sveže, na kruhu, v solatah, namazih ali jih dodajaj jedem na koncu kuhanja). 

POMEMBNO: Na ta način lahko kališ prav vsa semena, le seme gorčice in kreše ne, ker med kaljenjem proizvajata sluz ju je potrebno kaliti v posebnih zato izdelanih posodicah in samo vlažiti (navodila brez problema dobiš povsod na internetu).

Še tole se mi zdi pomembno. Če se odločiš, da boš kalčke kalila doma, uporabi ekološko seme, dobiš ga v vsaki bolje založeni trgovini.

Tole bi bilo vse, kar sem ti želela povedati. Upam, da ti bo današnji nasvet za samopomoč koristen. Telo ti bo vsekakor hvaležno, če boš vsaj od jeseni do pozne pomladi v svojo prehrano vključila kalčke. Če se ti zdi vzgoja preveč zamudna, imaš v trgovinah kar lepo ponudbo ekološko vzgojenih kalčkov, tudi to je dobra izbira.

V primeru, če imaš dodatna vprašanja ali pa da imaš z uporabo kalčkov izkušnje, katere želiš podeliti z mano, mi lahko pišeš na andreja@zenska-preventivnica.si.

Ta nasvet je bil namenjen preventivi in krepitvi tvojega zdravja, če pa imaš resnejše zdravstvene težave, se seveda o svojem zdravju posvetuj tudi z zdravnikom, vključitev kalčkov v prehrano pa ti v nobenem primeru ne bo škodila, kvečjemu se lahko zgodi obratno.

Oglasila se ti bom ponovno čez 14 dni. Do takrat pa sva lahko v kontaktu 😃, tudi preko Fb strani Ženske preventivnice Mokoška (spodaj na dnu imaš povezavo do tja).

Deluj preventivno, ohranjaj zdravje in uživaj v dobrem počutju!