Samomasaža stopal

Ali si si že kdaj res, ampak čisto zares ,vzela čas in zmasirala stopala?

Da. Super, sem vesela zate! Ne? Nič hudega, če nisi. 

Sigurno si pa bila že kdaj v situaciji, ko so te po dolgem stanju ali hoji, stopala boleče pekla in si spontano vzela kremo, jih čisto po svojem občutku namazala ter podrgnila po mestih, katera so bila najbolj občutljiva. No, že v tem primeru, si naredila za svoje telo veliko, saj si pri tem nehote uporabila svojo notranjo intuicijo, ter se instinktivno lotila predelov na stopalu, kateri so masažo najbolj potrebovali.In prepričana sem, da si se potem počutila bolje.  

Če ti je tvoja masaža prijala in si želiš, da tako masažo še nadgradiš, se je lotiš bolj sistematično in dosežeš še boljši efekt na tvoje telo, sem ti pripravila natančna navodila za preprosto samomasažo doma.

No, pa začniva na začetku, bistvo samomasaže je, nemoten pretok energije, kajti pretočnost je zdravje, blokade pa to niso. 

Verjamem, da si že slišala, da imaš na stopalih (dlaneh, tudi na ušesu) refleksne točke oziroma refleksne cone za celotno telo?
Verjamem tudi, da si že slišala da v tvojem telesu potekajo energijski kanali (meridiani), po katerih se pretaka življenjska (vitalna) energija? Verjetno si slišala tudi, da se lahko zaradi preobremenjenosti, stresa, pomanjkanja spanja, nelagodja, poškodb ali bolezni, ti kanali  »zamašijo«, nastane blokada in pretok energije je zaradi tega moten? 

Z masažo refleksnih con na stopalih (tudi dlaneh, če stopala težko dosežeš), lahko tako blokado “odmašiš” in pomagaš energiji, da ponovno steče, izboljša se krvni pretok ter tudi pretok limfe. Lahko bi rekli, da vklopiš svojega notranjega zdravilca in neprijetni simptomi počasi izginjajo eden za drugim, počutje se pa zato temu primerno izboljšuje.

Seveda je super fantastično, ko lahko svoja stopala prepustiš izšolanemu profesionalcu, da ti pomaga vzpostaviti energijsko ravnovesje v telesu ter dobro počutje (tudi sama to zeeelo rada naredim), vendar ti kot refleksoterapevtka povem, da lahko za energijsko pretočnost v veliki meri poskrbiš tudi sama, s pomočjo redne samomasaže stopal. Že s tem narediš zelo veliko za svoje zdravje!

Se pravi, omenili sva že, da po tvojem telesu potekajo energijski kanali, meridiani (cone), po katerih se pretaka življenjska, vitalna energija v vse predele telesa. Začenjajo na prstih rok in nog, skozi organe do temena in nazaj do prstov rok in nog, povezujejo nas tudi z okolico. Velja si zapomniti, da brez dobre pretočnosti teh meridianov in pretočne energije v njih, ne boš nikoli vitalna, tudi zdrava ne, pa tudi tvoje psihično počutje je zaradi tega lahko slabše. 

Načinov kako doseči pretočnost telesa je seveda kar nekaj, od gibalnih, dihalnih tehnik, akupresure, akupunkture, tudi s kombinacijo več tehnik. Danes ti predlagam da uporabiš samomasažo stopal (če stopala težko dosežeš, lahko uporabiš tudi dlani). 

Ne skrbi, samomasaža ti ne bo vzela veliko časa, že 30 minut vsakodnevne masaže je dovolj, da bo tvoje počutje veliko boljše. Če boš samomasažo nog izvajala redno, se boš na blagodejne posledice masaže navadila in bo to mogoče postala tvoja stalna navada, za kar ti bo tvoje telo hvaležno. 

Seveda lahko, če se dobro počutiš, samomasažo uporabljaš samo občasno (tudi sama se ne zmasiram prav vsak dan!). Če pa ti telo govori, da ni v najboljši koži, jo je smiselno narediti vsak dan, ali vsaj vsaki drugi dan. Važno je, da znaš poslušati svoje telo in da mu s to preprosto tehniko znaš pomagati, ko to pomoč res potrebuje. In samomasaža ti bo dala prav to, naučila se boš prisluhniti svojemu telesu in mu po svojih močeh pomagati .

In kaj se mi zdi pri tem še pomembno? Poleg tega, da boš znala pomagati sebi, boš tovrstno znanje, če bi bilo treba, lahko uporabila tudi pri svojih najbližjih, če bodo potrebovali tovrstno pomoč.

Refleksoterapija stopal, Hanne Marquardt
VIR: Refleksoterapija stopal, Hanne Marquardt

Navodila za samomasažo stopal

1. OGREVANJE STOPALA PRED MASAŽO – ogrevanje ti bo vzelo le nekaj minut časa, je pa zelo pomembno, saj boš tako omehčala in ogrela mišice stopala, izboljšala se bo prekrvavitev in pognala boš limfo.

– MASAŽA STOPALA Z MASAŽNO ŽOGICO, katero kupiš v trgovini s tovrstnimi pripomočki. Če masažne žogice nimaš, je recimo dobra tudi žogica za tenis. Pomembno je, da je žogica trda, da nudi oporo stopalu. Žogico daš na tla in z njo fino zmasiraš obe stopali. Pazi, da ne izpustiš tudi pete in prstov (s prsti in peto se lahko večkrat tudi upreš na žogico in jo stisneš ob tla, sigurno ti bo to dobro delo ☺), prav tako ne izpusti zunanjega roba ter notranjega oboka stopala ☺.

Če žogice nimaš, nič hudega! Stopala lahko razgiblješ tudi brez nje. Sezuj nogavice in hodi bosa po trdi podlagi. Uporabljaj izmenično hojo po prstih in petah, po zunanjem robu in notranjem oboku stopal. To ponovi vsaj 10x, da fino aktiviraš mišice stopala in nog. 

2. MASAŽNA KOPEL – je prav tako dobrodošla kot predpriprava pred masažo. Če le imaš čas zanjo, jo naredi . (Pazi! Če boš kopeli dodajala eterično olje uporabi le 2-3 kapljice!).

Nožna kopel, bo stopala osvežila in sprostila. V kopel obvezno dodaj pest morske soli, lahko kaneš tudi nekaj kapljic eteričnega olja, ki s svojimi zdravilnimi učinkovinami in prijetnim vonjem ugodno vpliva na nas. Najbolj univerzalno eterično olje za kopel je sivka ali olje čajevca, ki deluje antiseptično in analgetično. Če so noge utrujene in ti primanjkuje energije, lahko uporabiš tudi rožmarin, meto, evkaliptus, sibirsko cedro tudi brin. 

3. PREPROSTA MASAŽA STOPALA Z OLJEM ALI KREMO

NAVODILA:

– z lahkotnimi gibi vtri kremo ali olje v celotno stopalo: tako podplat kot nart, okrog gležnjev tudi malce višje od njih. 

– objemi stopalo s prsti obeh rok, palca morata biti na podplatu eden pod drugim, ostali prsti pa na nartu. Palca obeh rok potisni navzven, ju razmakni, tako se bo stopalo raztegnilo. To ponovi večkrat po celotnem stopalu od prstov do pete in nazaj do prstov.

– objemi stopalo s prsti obeh rok, palca na podplatu sta ponovno eden pod drugim, vendar še malce bolj razmaknjena, ostali prsti rok so na nartu. Iz tega položaja stopalo »ožameš«, kot bi ožemala perilo (palca potisnemo navznoter, drug mimo drugega. To ponovi večkrat po celotnem stopalu od prstov do pete in nazaj do prstov.  

– z eno roko primi za peto stopala, z drugo roko pa za prste, z roko, ki drži prste nekajkrat narahlo zaokroži v obe smeri. 

– s palci rok izvajaj krožne gibe, počasi potuj po stopalu vse do prstov in nazaj, ostali prsti so za oporo na nartu. 

– krožno zavrti in razmigaj tudi posamično vse prste, jih majčkeno potegni, da sprostiš členke (lahko boš slišala rahlo pokanje v členkih ), s krožnimi gibi zmasiraj tudi blazinice prstov ter sam vrh prsta, na katerem lahko tudi pritisk malce zadržiš.

POMEMBNO: 

– pri masaži uporabi brisačo, da ne boš zamastila obleke, stola ali sedežne. 

– če se ne moreš odmakniti od drugih družinskih članov, si najdi vsaj kolikor tolikor mirni kotiček, kjer te bodo ostali družinski člani čim manj motili (če nimaš proste sobe, imate pa dodatni wc, lahko uporabiš tudi kopalnico, da te drugi člani družine ne bodo motili ).

– če si v sobi lahko sama, si prižgi kako svečko in zavrti glasbo, ki ti je všeč ter ne pozabi ugasniti telefon. 

Na tej točki lahko z masažo zaključiš in uporabiš priporočilo za zaključek masaže (5). Čestitam , zase si naredila veliko, mišice stopala si dobro pregnetla, jih ogrela, raztegnila, pognala krvni in limfni sistem in se ob tem sprostila.

– če se trenutno ne moreš umakniti v samoto, naj te to ne odvrne od tvojega prvotnega namena. Pri masaži sicer ne boš toliko fokusirana nase in toliko sproščena, a še vedno boš s tako masažo zase naredila več, kot da ne narediš popolnoma nič.

Če želiš (in to ti res priporočam), pa lahko z masažo nadaljuješ in se stopala lotiš še bolj usmerjeno, še bolj celovito.

4.  POGLOBLJENA SAMOMASAŽA STOPAL

NAVODILA: 

– za masažo uporabljaj predvsem palce rok, ostali prsti naj bodo kot opora na nartu. Masiraj z malce močnejšim pritiskom palca. (kot da bi s palcem oponašala gib gosenice). Temu gibu pravimo refleksoterapevti palični hod, pri katerem upogibaš členek palca in se pomikaš po površini stopala. 

– prav tako ne pozabi uporabiti krožne gibe od pete do prstov in nazaj. 

– ne pozabi zmasirati tudi nart od gležnja v smeri proti prstom ter tudi prečno.

 – če ti odgovarja, se lahko na določenem predelu zadržiš dlje časa, pomembno je, da se prepustiš občutku. 

PREDELI STOPALA, KATERIM SE MORAŠ ŠE POSEBEJ POSVETITI:

– STOPALNI LOK: eno dlan uporabiš za oporo, na njo postaviš stopalo, nato pa se z krožnimi gibi palca zmasiraš celoten potek stopalnega loka od pete do vrha palca in nazaj (tako boš poskrbela za masažo hrbtenice). Postopek večkrat ponovi.

– PRSTI IN BLAZINICE PRSTOV: prste dobro pregneti, krožno zavrti in jih tudi posamično razmigaj, prste posamično primi za vrh ter nežno potegni, da sprostiš členke (lahko boš slišala rahlo pokanje v členkih ), s krožnimi gibi zmasiraj tudi blazinice prstov ter sam vrh prsta, na katerem lahko tudi pritisk malce zadržiš (tako boš poskrbela za predel glave, tudi sinusov!).

– BLAZINICE POD PRSTI: s paličnim hodom dobro zmasiraj blazinice pod prsti v obe smeri, vmes uporabi gib raztezanja, ožemanja in kroženja, zmasiraj tudi ta predel na nartu in usmeri gibanje predvsem proti prstom (tako boš poskrbela za predel ramen in prsnega koša).

– PREDEL POD BLAZINICAMI PRSTOV DO PETE: s paličnim hodom dobro zmasiraj omenjen predel v obe smeri, vmes uporabi tudi gib raztezanja, ožemanja in kroženja, zmasiraj tudi ta predel na nartu (tako boš poskrbela za predel trebušni predel ter vse notranje organe).

– PREDEL PETE: uporabi palični hod v vse smeri, peto dobro pregneti, uporabljaj tudi krožne in vzdolžne gibe. (tako boš poskrbela za predel medeničnega dna).

– GLEŽENJ: objemi ga s prsti in ga dobro zmasiraj v vse smeri, uporabi tudi krožne gibe (tako boš poskrbela za predel medenice in reproduktivne organe).

POMEMBNO: masaža je praviloma sproščujoča in prijetna, čeprav boš na določenih predelih lahko začutila, da se na pritisk odzivajo z rahlo, sproščujočo bolečino. Priporočam ti, da se na takem mestu zadržiš dlje časa. Če se pa ob pritisku pojavi močnejša bolečina (to govori o večji energijski blokadi), tako mesto pogladiš, sprostiš, narediš nekaj rahlih krožnih gibov in nadaljuješ masažo z manj intenzivnim pritiskom. Bolečina, bi praviloma sedaj morala počasi izzveneti. Če bolečina ne izzveni, zmasiraj predele okrog tega mesta, kjer je bolečina znosna ali samo ostale predele kjer bolečine ne čutiš.

5. ZAKLJUČEK SAMOMASAŽE STOPAL

NAVODILA: 

– stopalo večkrat raztegni, ga ožemi, počasi popuščaj z intenziteto pritiska, pritisk naj bo nežnejši, večkrat pogladi stopalo v smeri prstov, pa tudi prečno čez stopalo in gib nadaljuj čez nart. Postopek lahko neomejeno ponavljaš, če ti tako odgovarja. Vmes uporabi tudi trepljanje po stopalu do pete proti prstom. Ko zaključiš z masažo, ne pozabi na zadostno pitje vode.

Tako, to je to. Pridno vadi po navodilih za samopomoč. Čakam na tvoj odziv , lahko mi pišeš na andreja@zenska-preventivnica.si

Če ti bo samomasaža dobro dela, ti bom v prihodnosti pripravila še napotke, kako se lotiti samomasaže stopal po posameznih bolezenskih težavah, ki pestijo predvsem nas ženske. 

Ne pozabi, veliko lahko narediš sama zase doma, telo ti bo vsekakor hvaležno.Samomasaža stopal je namenjena preventivi in krepitvi zdravja, če pa imaš resnejše težave, je seveda smiselno svoja stopala prepustiti ustreznemu strokovnjaku, ki bo na tvoje telo znal pogledati še bolj celovito in ti pomagati.