TROBENTICA, znanilka pomladi!

Kako lahko združiš prijetno s koristnim ? Preprosto vzami cekar v roke in se odpravi v naravo. Prepričana sem, da je v tvoji okolici kar nekaj mest, katera niso direktno ob cesti in trenutno rumenijo od cvetov trobentic.

Sedaj je pravi čas, da si trobentice nabereš za svojo naturopatsko „lekarno“. Poleg tega, se boš zraven dobro sprehodila in fino predihala, kar bo pregnalo stres in pognalo imunski sistem. Mene osebno nabiranje trobentic zelo veseli, saj zraven nabiranja lahko veselo trobim in pri tem obujam spomine na otroštvo, ko smo otroci ure in ure iskali najglasnejšo trobentico.

Trobentice lahko uporabljaš sveže, prav tako pa ti priporočam, da jih posušiš in shraniš za kasneje, ko svežih trobentic v naravi ne bo več. So odlična naravna pomoč zate in za tvojo družino.

Polagam ti tudi na srce, da si pri nabiranju zmerna, ne nabiraj vse trobentice po vrsti, da jih boš lahko nabrala tudi naslednje leto, a prav?

In na kakšen način si lahko s trobenticami pomagaš, kakšna je njena zdravilna vrednost?

Je ena prvih pomladanskih rastlin, uspešno lajša bolezni, katere se rade pojavljajo ob koncu zime. Pitje čaja bo poskrbelo za dodaten vnos vitamina C, s tem pa boš okrepila tudi imunski sistem. Ima dober učinek na sečila in čisti kri. Ublaži trdovraten kašelj in olajša dihanje (v tem primeru je najbolje, da cvetove posušiš!). Ob dolgotrajnejši uporabi lajša tudi simptome revme. Dobro vpliva na srce in živčni sistem, pomaga pri glavobolih, nespečnosti, lajša bolečine v trebuhu, želodcu in lajša menstrualne krče. Pri revmi si lahko pomagaš tudi s kopeljo, seveda je v tem primeru potrebno kopel uporabljati redno daljše obdobje.

ČAS NABIRANJA: marec, april, maj

DELI RASTLINE: cvetovi, mladi listi ali korenine (pred cvetenjem oziroma jeseni)

  • Nabiranje cvetov in sušenje: Predvsem cvetove uporabljamo za čaj, za kopeli in tudi za domač «jegermaister«. Sveže cvetove naberemo v lepem sončnem vremenu, da ohranijo zdravilne učinkovine. Ob nabiranju pazi, da jih v košari ne natlačiš, saj bi jih v tem primeru poškodovala. Cvetove posušiš na prepihu ali v sušilniku, da ohranijo naravno barvo.
  • Korenine: korenine nabiramo pred cvetenjem, operemo jih v hladni vodi, hitro posušimo in hranimo v papirnatih vrečkah ali steklenih kozarcih v suhem, hladnem in temnem prostoru.

ZDRAVILNA VREDNOST: predvsem spomladi vsebuje trobentica številne zdravilne učinkovine, kot so saponini, grenčine, eterično olje, glikozid, rumenilo, flavonoidi. Kot prva spomladanska rastlina je pomembna, ker ti pomaga lajšati bolezni, ki se pojavljajo ob koncu zime.

UPORABA: Lahko jo uporabljaš svežo ali posušeno, za notranjo uporabo, prav tako pa tudi za zunanjo.

NOTRANJA UPORABA: kašelj, bronhialni katar, zasluzenost pljuč, gripa, čisti kri, preprečuje revmatična obolenja, pomaga pri nespečnosti, migreni ter omotici, pri bolečinah v želodcu ter pri menstrualnih krčih.

  • ČAJ: 2 do 3 žličke svežih ali posušenih cvetov trobentic. Najprej zavrite 2 decilitra vode in ju prelijte po cvetovih. Pustite stati približno 10 minut, nato pa čaj precedite. Pijte po požirkih, najbolje zvečer pred spanjem.
  • KAŠELJ: pijemo poparek iz cvetov po dve skodelici na dan. Na en liter vode vzamemo 10 g suhih cvetov.
  • ZA ČIŠČENJE KRVI: pripravimo čajno mešanico iz svežih rastlin in sicer 100 g cvetov trobentic, 100 g mladih poganjkov bezga, 50 g listov pekoče koprive ter 50 g regratovih korenin. Pripravimo poparek in sicer za skodelico čaja vzamemo veliko žlico mešanice, čez dan popijemo po požirkih dve skodelici čaja. Čas sladimo z medom.
  • PROTI PUTIKI: pripravimo si čajno mešanico iz enakih delov korenine gladeža, cvetov trobentice, listov pekoče koprive ter listov jesena. Pripravimo si poparek, za skodelico čaja vzamemo veliko žlico mešanice zelišč, jih prelijemo z vodo ter pustimo pokrito 10 minut. Dnevno popijemo dvakrat po pol skodelice čaja. Čaj pijemo tri redne, nato prekinemo za en teden in zopet nadaljujemo.
  • PROTI NESPEČNOSTI: pripravimo si čajno mešanico iz 100 g cvetov trobentic, 50 g cvetov sivke, 30 g. hmeljevih storžkov (pazi da bo divje rastoči hmelj- neškropljen), 20 g šentjanževke in 10 g baldrijanovih korenin. Za skodelico čaja prelijemo žličko in pol mešanice zelišč. Pokrito naj stoji 10 minut, nato precediš in popiješ pred spanjem približno četrt litra. Delno ohlajenemu čaju lahko dodaš malo medu.
  • SIRUP PROTI PREHLADU: v stekleni kozarec daš izmenoma po plasteh sveže cvetove trobentice in medu. Ko je kozarec napolnjen, ga pokriješ z bombažno krpo in ga postaviš na sonce, da se cvetovi razkrojijo. Pazi, da bo kozarec čez noč nekje na toplem, da se v njem lahko vršijo kemijski procesi. Po približno štirih tednih lahko vsebino kozarca precediš in naliješ v majhne stekleničke. Sirup lahko uporabljaš 1 leto. Hraniš ga na temnem in hladnem prostoru. Naslednje leto si boš lahko z njim lajšala prehladna obolenja.

UPORABA V KUHINJI: Cvetove trobentic ter mladih listov dodaš v razne solate ter juhe zaradi njihove vitaminske vrednosti (vitamin C in provitamin A). Kombiniraš jih lahko z regratom, čemažem in drugimi vrstami solate. Poleg hranilne, vitaminske in očiščevalne vrednosti, bo solata še slastna na pogled, saj imajo trobentice tudi dekorativno vrednosti.

OPOZORILO ZA UPORABO V KUHINJI: Mladi listi in korenine vsebujejo saponine, ki uspešno lajšajo kašelj, vendar te pri preveliki uporabi lahko silijo tudi na bruhanje, zato z uporabo sveži cvetov in mladih listov ne pretiravaj. Ampak brez strahu, to se lahko zgodi pri resnem pretiravanju v količini, če boš pri uporabi zmerna, ne boš imela prav nobenih težav, le počutje bo boljše.

ZUNANJA UPORABA:

  • KOPEL: za kopel si pripraviš si prevretek cele rastline, dobro učinkuje proti revmi,
    še posebej blagodejno lajša bolečine v sklepih malih členkov.
  • MACERAT: za nego ustnic, za pomirjanje vnete in občutljive kože.

Pisanje mojega prvega prispevka me je ulovilo ravno v času izbruha koronavirusa, v času ko se je javno življenje skoraj že ustavilo, v času samoizolacije, ko moramo še posebej paziti nase, na svoje bližnje in na druge ljudi okrog sebe, zato ti toplo priporočam, da trobentice nabiraš sama ali skupaj s svojimi najbližjimi, s katerimi si v istem gospodinjstvu, drugače je seveda nabiranje še veeliiko lepše v družbi.

1 reply

Comments are closed.