Poletno razmišljanje: kaj imajo skupnega maščoba na trebuhu in bokih, tesnobno počutje, način pridelave hrane in vplivi iz okolja?

Leto je naokoli, sončni žarki nas še razvajajo, poletje pa se je prevesilo v pozno poletje. Še malo, pa nas bodo zapustile štorklje, potem še lastavice. Na vrtovih in v naravi so rastline v dozorevanju. Naši krožniki so polni sveže okusne zelenjave in sadja, za vsak presežek, ki ga ne uspemo sproti pojesti, je vredno razmisliti in se potruditi, kako ga bomo shranile za zimo, ko v naravi ne bo na razpolago takega obilja, kot je sedaj.       

To je obdobje v letu, ki je meni osebno najbolj všeč, poskusim uživati v vsakem danem trenutku, čeprav je res, da je to tudi čas, ko se počasi končuje dopust in bo potrebno ponovno vpreči v službi poln delavnik in se na polno angažirati. Kljub temu, da so temperature še zadosti visoke, da so vsaj čez dan primerne za kratke rokave in kopalke, se jesen počasi in nezadržno približuje.

Vesela sem, da je prva akcija Ženske preventivnice Mokoška – sezonski, brezplačni naturopatski e-priročniki za samopomoč, zaključena. Vsi štirje sezonski priročniki so bili objavljeni. Vaši odzivi na njihovo uporabnost so super. Res sem vesela, da se vam zdijo nasveti iz priročnikov uporabni v praksi, to je njihov osnovni namen. Do 15. 09., si lahko preneseš na svoj računalnik še zadnjega od 4. sezonskih e-priročnikov, to je poletni.

Če jih mogoče še nisi imela prilike spoznati, ti na hitro razložim. Brezplačni priročniki so moje darilo tebi, draga ženska, da si s preprostimi in učinkovitimi nasveti lahko pomagaš, ko to pomoč najbolj potrebuješ ter da lahko, če želiš, še preden zboliš, preventivno krepiš telo ter ohranjaš svoje zdravje in dobro počutje. Če si preostalih priročnikov v lanskem in tem letu še nisi prenesla, te naj ne skrbi, na razpolago bodo ponovno, ko pride primerno sezonsko obdobje za to.

Tako! Z brezplačnimi e-priročniki smo poskrbele za osnovno preventivo. Sedaj pa k današnji temi, katere smo se nehote s prijatelji dotaknili na dopustu, se pa tiče prav vseh nas.

Današnja tema je pomembna za žensko zdravje, kot tudi moško zdravje ter zdravje naših otrok.

Kot vedno, sam odnesla na kampiranje prav vso zelenjavo, ki je bila na vrtu in ki lahko prenese daljše potovanje. Mož je lani pozimi namensko kupil kompresorski hladilnik, ki ima kar nekaj več prostora, kot navaden, zato sem ga letos lahko založila tudi z obilico letne lentive.

Pa smo tako debatirali ob sveži, hrustajoči solati, kako je to super, če imaš svojo zelenjavo na vrtu in kako paše slastna solata sredi poletja v kampu (ko imaš največkrat na izbiro samo paradižnik, papriko in kumare, če niso pregrenke od suše) in prišli na debato, ali sploh vemo kaj je EKO pridelava, kaj je BIO ali ORGANSKA pridelava in kaj konvencionalna pridelava ter se malce “zakvačkali” in ugotovili, da nismo ravno 100% prepričani kaj je kaj, da so naša mnenja okrog tega deljena, ter da imamo kar nekaj dilem okrog tega, kje in kaj kupovati in ali je resnično potrebno posegati po ekološko pridelani hrani ali jo kupiti kar na tržnici ali v trgovini pri “najboljšem sosedu”?

Tema se mi zdi zelo pomembna, zato tudi danes pišem o njej. Verjamem, da ne bo nič narobe, če boš tudi ti malce osvežila svoje znanje, saj je za tvoje zdravje in za zdravje tvojih najbližjih zelo pomembno, da znaš izbirati pravilno hrano, ter da uživate čim manj predelane in obdelane hrane z raznoraznimi pesticidi, umetnimi gnojili, antibiotiki ali hormoni itd. In hrana na trgovskih policah je na žalost resnično polna vsega zgoraj naštetega.

Pa se dajva osredotočiti predvsem na žensko zdravje. Zakaj je hrana in zakaj so vplivi iz okolja toliko pomembni za žensko zdravje, za zdravje dojk in ugotoviti, kaj imajo skupnega poletje, kopalke, nabrana maščoba na bokih in trebuhu, izbira hrane ter vplivi iz okolja?

Življenje ženske je močno odvisno od uravnoteženega delovanja spolnih hormonov, estrogena, progesterona in testosterona. Uravnoteženo delovanje hormonov pa lahko zmoti več različnih vplivov, po mnenju strokovnjakov pa dandanes največ zmotijo ravnovesje okoljski ksenoestrogeni.

In prav ksenoestrogeni (z drugo besedo zunanji estrogeni), delajo največje težave v našem telesu, saj posnemajo delovanje našega estrogena v telesu. Tako se ustvari presežek ali pomanjkanje estrogena in temu primerno je tudi naše počutje. Zaradi presežka estrogena (estrogenske dominance) pa se poveča tudi rizik za nastanek raka na dojki, na jajčnikih ali pri moških za rak na prostati.

Pa se posvetiva hormonu estrogenu. Kot tudi drugi hormoni, je tudi estrogen prenašalec pomembnih informacij po telesu, ki povejo celicam in tkivom v telesu, kaj morajo ukreniti, da bi telo normalno delovalo. Če je iz različnih vzrokov hormonov kar naenkrat premalo ali pa preveč, prihaja do motenj v delovanju oz. prenašanju teh informacij in posledično do težav, ki jih občutimo na različne načine.

Količino estrogena uravnava hormon progesteron. Če ugotovimo v laboratoriju, da nam v telesu progesterona primanjkuje, gre predvsem za to, da ima progesteron na presežek estrogena premajhen vpliv, da bi telo delovalo uravnoteženo. Se pravi, potrebno se je usmeriti v presežek estrogena in ga zmanjšati (ob večjem neravnovesju se je seveda smiselno posvetovati s specialistom, kako rešiti to nastalo situacijo).

Kaj pa lahko storiš sama?

Vsekakor je dobro, da se izogibaš glavnim virom ksenoestrogenov, ki so v veliki meri prisotni v:

  • mlečnih izdelkih in v mesu tradicionalne proizvodnje,
  • konzervah, ki vsebujejo BPA,
  • neekološki kozmetiki, ličilih, šamponih, parfumih, zobnih pastah, parfumih, deodorantih, v čistilih za dom,
  • v kontracepcijskih tabletkah,
  • plastenkah za vodo in plastičnih posodah za shranjevanje hrane in tako,
  •  da posegamo po doma (seveda pravilno) pridelani hrani ali pa tako, da kupujemo ekološko pridelano hrano z ustreznim certifikatom.

Nivo estrogena v telesu ima velik vpliv na žensko zdravje in zdravje dojk. Dojke so izredno občutljiv organ. So edini organ, ki se pri obeh spolih razvije šele po rojstvu, njihov razvoj traja skozi puberteto. Dozorijo šele po prvem dojenju.

 Estrogen  je tisti, ki nas dela ženstvene, ki nam daje obline ter skrbi za pravilno delovanje spolnih organov in rodil. Po menstruaciji pomaga pri rasti novih celic ter maternične sluznice, vpliva na rast mlečnih žlez ter vpliva na močne kosti. Estrogen je je lipogeničen , kar pomeni, da je eden glavnih krivcev za dvig telesne teže, za kopičenje maščobe. V maščobi (katera je tudi sestavni del dojke)  pa se med drugim kopičijo škodljive snovi iz hrane, ki je vzgojena na konvencionalen način.

Nikakor ni dobro, če hormona estrogena primanjkuje v telesu, prav tako pa tudi ni dobro, če so v telesu presežki estrogena.

Pomanjkanje estrogena je lahko prisotno še posebej v obdobju menopavze, saj zaustavlja rast jajčnih celic. Poleg tega, da se rast jajčnih celic ustavi, se lahko pojavijo (neprijetni) simptomi, kot so znojenje, ponavljajoči glavoboli, nespečnost, dvig telesne teže, suha nožnica in pomanjkanje zanimanja za spolnost, neplodnost, policistični jajčniki, endometrioza, telo izgublja kostno maso, posledično prihaja do osteoporoze.

Preveč estrogena v telesu pa povzroči presnovne motnje, otekanje prsi, napihnjenost, močnejše krvavitve (če menstruacijo še imaš), vodi pa tudi v povečano stimulacijo celic tkiva dojke, v hitrejšo rast prsi (po izgubi menstruacije lahko tudi za več številk), kar lahko privede do raka dojke ali rodil, ali benignih sprememb v prsih, ima pa tudi velik vpliv na imunski sistem. In če govorimo o raku dojke, je preveliko kopičenje estrogena v telesu, eden od največjih in glavnih krivcev za nastanek raka na dojki ali za ponovitev (recidiv) raka dojke, pri ženski, ki je že enkrat zbolela za to boleznijo.

A vidiš, da je pomembno, da poznamo razliko med EKO oz. BIO ali ORGANSKO ter med konvencionalno ter integrirano pridelavo hrane?

Pa dajva nekaj povedati še o tej temi.

Živila pridelana na konvencionalen način nimajo prepovedi uporabe kemično sintetiziranih sredstev za varstvo rastlin, hormonskih regulatorjev rasti, sredstev za predčasno prekinitev rasti, uporabe sintetičnih dušikovih gnojil ter lahko topnih fosfatov (VIR: trgovina Kalček).

Živila iz integrirane pridelave, izpolnjujejo višje pridelovalne standarde, na nek način vmesno stopnjo med konvencionalno in ekološko pridelavo. Uporaba umetnih gnojil in škropiv je pri tej vrsti pridelave dovoljena, čeprav je omejena na najnujnejšo količino in nadzirana (VIR: trgovina Kalček).

Ekološka živila z oznako EKO ali BIO ali ORGANSKO, pa so v primerjavi s konvencionalnimi, pridelana na okolju prijaznejši način brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov, pa tudi reja živali je prijaznejša. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. (VIR: trgovina Kalček).

Ekološko (EKO), biološko (BIO) ali ORGANSKO, so poimenovanja za ekološko pridelane pridelke in proizvode ter imajo pri določanju kakovosti hrane enak pomen. Beseda bio je germanskega izvora in je uveljavljena v germansko govorečih državah, organsko na anglosaksonskem področju, v Sloveniji pa naj bi se uporabljal  izraz ekološki, uporabljati pa se sme tudi eko, biološko oziroma bio (VIR: trgovina Kalček).

Konvencionalna hrana dokazano vpliva neposredno na nivo estrogena v telesu, na vnetna stanja v telesu, na angiogenezo (pravilno nastajanje novih krvnih žil v telesu), na celične funkcije ter na nivo prostih radikalov v telesu ter na nastanek raka.

Nivo estrogenov je zelo pomemben za žensko zdravje, ne samo zaradi reprodukcijskega cikla in vpliva na maternično sluznico, pač pa delujejo tudi na številne druge procese v telesu, kot so nivo holesterola, na zdravje kosti, v veliki meri pa je odgovoren tudi za tesnobnost in stres, ker je pravi spodbujevalec budnosti in simpatičnega živčnega sistema.

Kot pa se danes že večkrat omenila, pa žal presežki estrogena lahko tudi močno povečajo tveganje za razvoj raka dojk in pospešujejo rast nekaterih drugih tipov tumorjev.

Prav tako  bi želela, da razumeš, da je izrednega pomena, kako pridelano hrano bo uživala tvoja hčerka in to že od rojstva naprej. Vem, da je tovrstna hrana dražja in ni potrebno obrniti vse na glavo takoj. Če ne gre drugače, prični zamenjevati vsaj postopoma zamenjevati izdelek po izdelek. Resnično pa se da veliko pridelati tudi doma, če prekoplješ trato okrog hiše ali najameš vrt, lahko se dogovoriš še s kako družino, da vrtičkate skupaj ali pa namesto rož na balkonu posadiš zelenjavo. Kam gre misel, gre ponavadi tudi energija in stvari se hitro obrnejo v pravo smer.

Hkrati pa je zelo pomembno, da svojo hčerko že v zgodnjih najstniških letih na pravi način seznaniš s preventivo pred rakom na dojki.

Kako? Seveda to ni nikakor enostavno. Moje osebno mnenje je, da boš to najlažje dosegla z lastnim zgledom, kako skrbiš za svoji dojki. Tako bo ščasoma prevzela tvoje navade. Nikakor ne pride v poštev strašenje pred boleznijo, pomembno je, da hčerka razvije zdrav odnos do svojega telesa, pravilen odnos do morebitne bolezni, da se nauči pravilnega samopregledovanja ter da razvije čut in odgovornost za redno samopregledovanja dojk. Prav tako je zelo pomembno, da bo razumela in da se bo znala sama pravilno odločati o izbiri hrane, o izbiri pijače, izbiri kozmetike ter pripomočkov za osebno higieno. To je pomembno, to ji v prihodnosti lahko reši tudi življenje!

Hvala draga ženska, ker si mi prisluhnila, res se mi zdi zelo pomembno, da razmisliš o tem, o čem sva danes govorili. Seveda je vplivov na žensko zdravje ter zdravje dojk še veliko, v prihodnosti se bomo dotaknili prav vseh. Zelo bom vesela tudi tvojega mnenja in tvojih izkušenj. Svoja razmišljanja mi lahko zaupaš na andreja@zenska-preventivnica.si  ali pa na facebook stran Ženske preventivnice Mokoška.

Lep dan ti želim in vse dobro v prihodnje.

Deluj preventivno, ohranjaj zdravje in uživaj v dobrem počutju !