Navadni rman – vsestransko uporabna rastlina, ki močno krepi žensko zdravje

Rada bi ti predstavila še eno rastlino, ki je zelo pomembna, za nas ženske, saj učinkovito krepi žensko telo. 

To je navadni rman (Achilléa millefólium). Naturopat Sebastian Kneipp je izjavil, da bi si ženske prihranile veliko tegob in bolezni, če bi občasno naredile kuro z rmanom. Je ena najstarejših zelišč pri nas, njegova uporaba je vsestranska, zelo je koristen za tvoje zdravje, prav tako pa bo v pomoč celotni družini.

Rmana v Sloveniji ni težko najti, saj raste domala na vsakem koraku. Nabiraš ga lahko celo poletje, od junija, pa vse do meseca septembra Poišči ga predvsem na suhih obronkih obdelanih travnikov, pašnikov in gozdov. Pazi le, da ne bo v bližini prometne ceste!

Če želiš, ga lahko gojiš tudi na vrtu. Jaz ga imam posajenega od lanskega leta, ko sem si ga prenesla iz bližnjega travnika. Kljub suhemu in vročemu poletju, se je lepo zakoreninil in letos konec junija sem nabrala in posušila prvo žetev. Ko se vrnem iz dopusta, pa upam, da me bodo pričakali že novi cvetovi.

Latinsko ime je navadni rman dobil po Ahilu, ki si je svoje rane povezoval in zdravil prav z njim ter si ustavljal krvavitve. Sok surove rastline namreč zelo uspešno celi rane, deluje antiseptično, protivnetno in protiparazitno,  s čemer se strinja tudi kitajska tradicionalna medicina, naturopatija in naše tradicionalno zeliščarstvo.

Že od nekdaj so ga uporabljali ne le kot zdravilno rastlino, temveč tudi kot dodatek k jedem ali kot aromo pri varjenju piva, v terapevtske namene pa so ga uporabljala tudi indijanska plemena v Severni Ameriki.

Ljudska imena za rman so: arman, korocvet, romancvet, zavrelec,  krvavnik, mrman, kunica, oškerc, skorecelj.

Nabiranje, sušenje in hramba rmana 

V zdravilne namene se lahko uporablja celotna rastlina (v času cvetenja), lahko uporabiš tudi le cvetne koške, oziroma najbolje je, da uporabiš približno 15 cm rastline od cveta navzdol z listi vred.

Največ cvetočega rmana boš našla od maja do junija in potem ponovno v avgustu, ko vnovič zacveti in cveti vse do konec septembra. Cvetovi rmana, združeni v socvetje, so večinoma bele ali pa nežno rožnate barve.  Najbogatejši s svojimi zdravilnimi učinkovinami je tik pred polnim cvetenjem.

POMEMBNO: Pazi, da mu ob trganju, ne boš izruvala korenine. To se namreč kar rado zgodi, saj rman raste v pretežno suhi zemlji na obronkih, steblo rastline pa je čvrsto in lesnato in se kaj hitro izruva iz zemlje. Raje uporabi škarje.

Ko je rman posušen, ohrani svoj značilen intenziven vonj in barvo.

Sušiš ga na senčnem, zračnem in suhem prostoru. Pazi, da ga boš sušila v tankem sloju in ga med sušenjem tudi obračala. Med obračanjem bodi tudi pozorna, da naknadno odstraniš vse morebitne poškodovane dele rastline. Če imaš sušilnico, lahko rman posušiš tudi v njej,  vendar naj temperatura ne preseže 35-40ºC.

Shraniš ga tako, kot je to običajno za vsa zelišča. Pater Simon Ašič

sicer priporoča papirnat škrnicelj, jaz jih pa hranim v steklenih posodah, saj nimam prav velike kuhinje, da bi lahko namenila zeliščem v papirnatih škrnicljih prav primeren prostor samo za to.

Pa poglejva, katere zdravilne sestavine vsebuje navadni rman?

Poleg čreslovin, flavonoidov, in mineralnih snovi, vsebuje rman še eterična olja, grenčine (livain), saponine, vitamine (askorbinsko in folno kislino), čreslovine, izovalerijansko in salicilno kislino ter še številne druge. Vseh zdravilnih učinkovin so izolirali več kot 100. Te delujejo antioksidativno, protivnetno, protimikrobno, antiparazitno, spazmolitično (proti krčem) in hemostatično (zaustavlja krvavitev).

Opravljena je bila klinična študija, kjer so ugotovili delovanje etanolnega izvlečka zeli navadnega rmana na povišan holesterol (antihiperlipidemično delovanje) in na visok krvni tlak (antihipertenzivno delovanje).

Pa poglejva, pri katerih bolezenskih stanjih in počutju, si lahko z rmanom pomagaš:

  • za lajšanje težav z dihali,
  • ob gripi in prehladu,
  • za zniževanje povišane telesne temperature,
  • povečuje znojenje in količino nastalega seča (diuretik),
  • razkužuje sečila,
  • ugodno vpliva ne katar mehurja, močenje postelje, bolezensko tiščanje na vodo,
  • zastoji vode v telesu,
  • zaprtje,
  • motnje v jetrih,
  • ob prebavnih težavah (driska, napenjanje, črevesni vetrovi),
  • blagodejno vpliva na črevesje in želodec,
  • spodbuja izločanje sline, želodčnega soka in pospeši odvajanje žolča (grenčine),
  • vzbuja tek (grenčine),
  • pomaga pri hemeroidih (zaustavlja krvavitve),
  • vpliva na dotok krvi v srce,
  • ureja kroženje krvi in s tem srčni utrip,
  • zdravi srčno okvaro in angino pektoris,
  • znižuje povišan krvni tlak (alkaloidi),
  • vino, kuhano z rmanom, pomaga pri driski, pri kamnih ledvic in mehurja,
  • pomaga pri hitrejšem celjenje ran ali izpiranje ran, pri udarninah in pri pikih žuželk (sok surove rastline),
  • lajša bolečine ob zobobolu,
  • pomaga pri sladkorni bolezni – na začetku obolenja,
  • lajša menstrualne krče in lajša bolečine v spodnjem delu križa (flavonoidi in azulen sproščata gladke mišice),
  • umirja beli tok,
  • ureja premočno in šibko menstruacijo ter izostanek menstruacije,
  • znižuje povišano telesno temperaturo (alkaloidi),
  • znižuje povišan holesterol,
  • pri krvavitvah – iz ran, nosu, danke,
  • deluje nekoliko pomirjevalno, umirja živčno napetost in nam pomaga zvečer zaspati.

Vir: Rman, navadni – Zdravilne rastline – Svetovanje – Gorenjske lekarne (gorenjske-lekarne.si), Kreft S., Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. SFD, 2013:  242-246, Rman, navadni – Naberi si čaj (nabericaj.si), Naturopatski center Saeka.

Dajva se osredotočiti sedaj še na žensko zdravje. 

V primeru, če imaš neredno menstruacijo, amenorejo, vaginalna vnetja ali si v menopavzi, ti bo zelo pomagala ena skodelica rmana zvečer.

Rmanov čaj odpravlja tudi menstrualne bolečine, ureja menstruacijo, krepi maternico in jajčnike. Lahko pa ga pijejo tudi moški, saj krepi prostato. V tem primeru, popij/naj popije eno skodelico čaja zvečer pred spanjem. Kura naj traja 2 meseca.

Priprava čaja za pitje?  Zavreš 2 dcl vode, kropu dodaš pol čajne žličke rmana, pustiš 3 minute, precediš in čaj je pripravljen.

Če se pojavi vaginalna srbečica, ali v primeru suhe nožnice, se priporoča izplakovanje nožnice s poparkom rmana.

Priprava poparka za izpiranje: zavreš 2 dcl vode in daš vanjo 2 zvrhani žlici zelišča, pustiš vreti 20 minut. S to vodo spereš nožnico zvečer pred spanjem in takoj zjutraj, ko vstaneš, srbečica bi morala kaj hitro popustiti.

Tudi v primeru, da želiš zanositi, ti bo rmanov čaj pomagal, da se tvoja želja izpolni.

In v katerih primernih nikakor ni priporočljiva uporaba rmana? V nosečnosti je rmanov čaj škodljiv, saj spodbuja splav, zato ga ne smeš uživati!

Tako, upam, da si se skozi moje pisanje, že prepričala, kako koristen je lahko rman za tvoje zdravje in da se boš odločila, da izkoristiš danosti narave in si ga v tem poletnem času priskrbiš.

Če pa bi želela še kaj več preprostih in uporabnih praktičnih nasvetov, kako izkoristiti poletje, kako izboljšati počutje ter kako se dobro pripraviti na prihajajočo jesen, te vabim, da si preneseš brezplačni poletni e-priročnik za samopomoč, kjer imaš na voljo še veliko informacij o tem?.

 

 

 

Brezplačni e-priročnik si PRENESI TUKAJ

 

 

Uživaj v poletju, kjerkoli se nahajaš in lep pozdrav ti želim do naslednjič.

Deluj preventivno, ohranjaj zdravje in uživaj v dobrem počutju!