Zima je tukaj in z njo tudi prvi mraz. Poleg tega, da nam je neprijetno (brrr…), mraz šibi tudi delovanje ledvic, zato sem Zate pripravila dva (2) učinkovita in preprosta naturopatska nasveta za samopomoč s področja aurikuloterapije ter s področja fitoterapije.

Prihaja obdobje zime, ko moramo po kitajski tradicionalni medicini (KTM) krepiti in vzpodbujati zdravje ledvic, da bomo čile in dobrega počutja pričakale pomlad. Če v tem obdobju ne poskrbimo za krepitev ledvic, bomo na pomlad kaj hitro brez energije in utrujene, kar v zahodnem jeziku imenujemo pomladanska utrujenost.

Če so ledvice šibke, če je prisoten ledvični deficit, bodo posledično tudi ostali organi v telesu slabo delovali, lahko čutimo nelagodje, strah in tesnobo, slabo počutje.

Seveda je načinov, kako poskrbimo za zdravje ledvic več, to lahko storimo z različnimi tehnikami, rastlinami, načinom življenja, vedno zmaga kombinacija.

Vem, da si še posebej v tem obdobju, ko večina delamo od doma in se tudi otroci šolajo od doma, prezaposlena in preobremenjena, zato sem se odločila, da Zate pripravim dva čisto preprosta, a ob rednem izvajanju, zelo učinkovita nasveta za samopomoč, kako krepiš ledvica. Poleg tega, ti povem še nekaj pomembnega , še posebej zame, ki se ukvarjam s preventivo dojk. Ko boš vzpodbujala delovanje ledvic, boš delovala tudi preventivno na zdravje dojk, kar ti bom razložila nekoliko kasneje.

 • Prvi naturopatski nasvet za samopomoč so natančna navodila, kako opraviš samomasažo ušes, s katero boš z masažo direktno stimulirala energijo ledvic. Samomasaža ušes ti ne bo vzela veliko časa, maksimalno 10 minut, učinke pa boš občutila takoj (lahko jo opraviš tudi med delom, ko si v stresu, med gledanjem televizije, v kopalnici ali mogoče zvečer pred spanjem).
 • Drugi naturopatski nasvet za samopomoč pa so navodila za uporabo kopeli iz njivske preslice, katera kot rastlina zelo dobro podpira delovanje ledvic in preganja mraz iz telesa, hkrati je tudi pravi eliksir mladosti. Kopel opravljaš 1x tedensko 20 minut, tudi njene učinke boš čutila neposredno takoj (poleg tega pa ima še kar nekaj dodatnih blagodejnih učinkov na naše zdravje, ne samo zate, ampak za celotno družino, tudi za otroke).

Seveda bi bilo dobro, da veš, kakšni so telesni znaki deficita (šibkosti) ledvic:

 • težave z zobmi,
 • potenje v predelu dimelj,
 • vedno mrzle roke in noge ter tudi potenje rok in nog,
 • podočnjaki,
 • zastajanje vode po telesu (edemi)
 • težave s hormonalnimi nihanji (sem spada tudi zdravje dojk),
 • nezmožnost zanositve,
 • boleče menstruacije,
 • težave s ščitnico,
 • težave s sluhom,
 • težave z mehurjem in ledvicami,
 • osteoporoza ter
 • bolečinam v vratnem in križnem predelu hrbtenice?

Res je, na “prvo žogo bi lahko rekli, da gre za stanja in bolezni, ki med seboj niso povezane, pa temu ni tako. Pri vseh naštetih zdravstvenih težavah je prisoten ledvični deficit.

Ledvice so po kitajski tradicionalni medicini (KTM) najpomembnejši organ, saj skladiščijo našo življenjsko energijo in jo dajejo drugim organom ter sistemom v telesu. Njihov biopotencial je izrednega pomena za delovanje našega telesa, za delovanje žlez z notranjim izločanjem, za ušesa, kosti, zobe ter rodila. So tesno povezane z vsemi ostalimi organi v telesu, še posebej z jetri in pljuči. So organ dobrega počutja, regeneracije in povezane s plodnostjo in tudi z našo ustvarjalnostjo.

1. naturopatski nasvet za samopomoč – SAMOMASAŽA UŠES

Uho, prav tako kot stopala ali dlani, vsebuje popolno mapo refleksnih točk celotnega telesa – je gosto prepreden z živci in ima številne povezave s centralnim živčevjem. Ko z masažo pritiskamo na refleksne točke vplivamo na možganske refleksne centre, preko njih pa na celotno telo. Aurikuloterapija je zasnovana na tradicionalni kitajski medicini in temeljih, ki jih je leta 1950 v Franciji postavil dr. Paul Nogier.

Če dobro pogledaš obliko ušesa, je precej podobna položaju otroka v maternici. Topografsko povezavo med uhljem in človeškim zarodkom je odkril prav dr. Nogier, kar je sprožilo intenzivne raziskave in to ne le v zahodnih državah, ampak tudi v sodelovanju z znanstveniki na Kitajskem. To skupno sodelovanje je rezultiralo v naglem razvoju aurikuloterapije kot terapije tako da se tehnika uporablja, kot alternativna (komplementarna) oblika zdravljenja, po vsem svetu.

Aurikuloterapija temelji na stimulaciji točk na uhlju skozi kožo, izvaja jo izšolan terapevt. Za domačo uporabo pa je priporočljiva samomasaža, ki jo izvajaš s prsti.

Kako izvedeš samomasažo ušes (Za masažo uporabi nekaj kapljic olja, da bodo prsi lažje drseli po koži, naj bo naravno, naj pa ne vsebuje eteričnih olj)?

POMEMBNO ZATE! Po kitajski tradicionalni medicini so trije meridiani, ki vplivajo na zdravje dojk. Eden od teh je ledvični meridian, ki poteka preko prsnega koša in preko dojk. Ko masiraš ušesa, posledično vplivaš tudi na zdravje dojk, saj je pretočnost energije (či) v ledvičnem meridianu predpogoj, da sta dojki zdravi. Z redno samomasažo vzpodbujaš pretok energije in čistiš zastalo energijo ter na tak način preprečuješ bolezni dojk – tudi rak dojke.

2. naturopatski nasvet za samopomoč – NJIVSKA PRESLICA / ELIKSIR LEPOTE

Njivska preslica je ena od najpomembnejših rastlin, ki ugodno deluje skoraj na vse bolezni, še posebej pa dobro podpira delovanje ledvic (ter mehurja). Pravijo ji zastonj tudi eliksir lepote, saj pomlajuje tkiva, odlično poskrbi tudi za lepe nohte, lase in kožo. Vsebuje namreč velike količine silicija, minerala mladosti, ima pa tudi močan protivneten učinek, pomaga pri težavah s sklepi, pri boleznih revme in zaustavlja krvavitve. Mineral silicij je v prav vsaki celici v našem telesu, telo ga samo ne more proizvesti, ima pomembno obrambno funkcijo in izreden pomen za naše zdravje (poleg njivske preslice, ga veliko vsebuje tudi glina!).

Glede na to, da se ob deficitu ledvic pojavljajo strahovi, fobije, anksioznost in depresije, ni čudno, da se je njivska preslica v ljudski medicini na veliko uporabljala tudi za zdravljenje živčnih bolezni. Še posebej veliko jo je priporočal ljudski zdravnik Sebastian Kneip, ki je zaslužen, da ta znanja o uporabnosti njivski preslici niso šla v pozabo.

Sama imam njivsko preslico kar na vrtu. Za vrt sem pred leti prekopala travnik, na katerem je raslo res veliko njivske preslice. Nisem je vse iztrebila, ampak sem pustila, da v določenem predelu vrta raste kar med vrtninami, katerih to nič kaj veliko ne moti, nekaterim rastlinam in nekaterim “rednim obiskovalcem” vrta, ki lovijo miške, celo odgovarja, ker jim dela senco.

V mesecu avgustu njivsko preslico naberem in v senci posušim (pred avgustom vsebuje bistveno manj silicija, zato se priporoča, da se s sušenjem počaka do meseca avgusta!). Ko se poletje prevesi v jesen in zimo jo uporabljam predvsem za pitje čaja (zelišče prelijem z vročo vodo, pokrijem ter pustim 2 minuti), za kopeli in po potrebi tudi za obloge. Uporabna pa je tudi kot škropivo in gnojilo na vrtu.

In kakšni so učinki kopeli z njivsko preslico?

Če boš redno uporabljala kopel z njivsko preslico boš poleg ledvic krepila tudi jetra. Prišlo bo tudi do razstrupljanja telesa, saj bo presličina kopel vzpodbudila tudi potenje – telo bo tako lažje oddalo toksine preko kože ter tako razbremenilo jetra, se lažje prečistilo. Umirila se bodo nočna oblivanja, izginevali bodo rjavi madeži na koži (ki so posledica presežka toksinov), zmehčale se bodo mišice na vratu ali križu in umirile s tem nastale bolečine, vezivno tkivo bo postalo bolj čvrsto in prožno, zmanjšal se bo celulit, izboljšalo delovanje mehurja in ledvic, koža bo postala lepša, napeta, čvrsta.

Mogoče te skrbi, da drugi nasvet zate ni primeren, saj imaš doma samo tuš. Lahko te razveselim, da dandanes obstaja na tržišču posebna kad (tudi v Sloveniji), ki se jo lahko za tovrstne potrebe vstavi v tuš kabino, tako da si kljub temu lahko privoščiš tovrstno kopel. 

Pozor! Pomebno je, da njivske preslice ne zamenjaš z močvirsko, katere uporaba je lahko tudi škodljiva za tvoje telo. Preden jo nabereš se prepričaj o njeni pristnosti. Kopel z njivsko preslico tudi ni primerna za ljudi z močno izraženimi krčnimi žilami, res visokim pritiskom ter pri velikih zdravstvenih težavah s srcem (v tem primeru, se je smiselno pred uporabo posvetovati z zdravnikom).

Navodila za pripravo kopeli z njivsko preslico (vir: naturopatski center Saeka)

 • Čez noč namoči 100 g njivske preslice v 3 l vode.
 • Namočeno njivsko preslico zavreš za 20 minut. V primeru, da si jo pozabila namočiti, čas kuhanja podaljšaš na 1 uro.
 • Vodo precediš in jo pazljivo vliješ v čim bolj vročo vodo za kopel.
 • Pred kopeljo in v kopeli piješ veliko mlačne do tople vode! Tako bo telo šlo v kopel napojeno, polno vode in se bo proces potenja lažje sprožil.
 • V kopeli si 20 minut, ampak le do vratu ali do podpazduh. Vsekakor morajo biti v vodi predel nad ledvicami ter jetra. Preslica odpravlja tudi gube, zato si lahko splakneš z njo tudi obraz.
 • Ko končaš se še mokra zaviješ v brisačo in se preseliš v posteljo, kjer se bo potenje nadaljevalo.
 • Zelišča ne zavrzi, lahko ga uporabiš še 3 krat.
 • Kopel izvajaj 1x tedensko.

Tako, to sta dva praktična in enostavna naturopatska nasveta za samopomoč, ki podpirata delovanje ledvic, posledično pa tudi celotno telo. Naj te ne zmoti njihova enostavnost in preprostost, redno vztrajaj in jih izvajaj in telo ti bo hitro hvaležno, hitro boš občutila blagodejen učinek le teh.

Če si želiš še več informacij o ledvičnem deficitu ter zdravju ledvic, jih boš lahko našla v zimskem e-priročniku, v katerem bo podobno kot v jesenskem, predstavljenih še več različnih praktičnih naturopatskih tehnik za samopomoč, s katerimi boš lahko sama doma delovala preventivno, krepila svoje zdravje ter dobro počutje. Znanje ti bo prišlo prav zase, pa tudi za celotno družino, če bodo potrebovali tvojo pomoč.

Domov – Mokoshka (zenska-preventivnica.si)

Deluj preventivno, ohranjaj zdravje in uživaj v dobrem počutju !