Rastlina, ki v Sloveniji raste skoraj na vsakem koraku, pa žal premalo cenimo njene pozitivne učinke na zdravje. Uporabna je kot hrana, kot zelišče ali kot super prehransko dopolnilo, tudi kot gnojilo in škropivo za krepitev rastlin na vrtu!

Malo je rastlin, ki jih lahko nabiraš od zgodnje pomladi, pa vse do meseca novembra.

V današnjem nasvetu bom govorila o koprivi, za katero sem prepričana, da jo srečuješ na vsakem koraku, pa verjetno nisi vedela, da je tako uporabna rastlina. Njena uporaba je tako koristna in široka, da ti priporočam, da nasvet prebereš do konca, saj ti tovrstne informacije lahko pridejo še kako prav.

Verjetno si že slišala, da je kopriva v juhi ali špinači odlična pomoč pri preganjanju spomladanske utrujenosti, saj mlada kopriva vsebuje ogromno vitaminov. Hm, zdaj boš verjetno rekla, zakaj pišem o tem zdaj, ko je jesen, da je do pomladi še daleč in ti ta nasvet trenutno ne pomaga kaj prida.

A lahko te potolažim, da temu ni tako in ti povem, da v bistvu nisi še čisto nič zamudila, saj so v primerjavi s pomladanskimi koprivami, jesenske veliko boljše, ker vsebujejo veliko magnezija, kalcija, kalija, natrija, železa, silicija, bora, vitamina K1, zelo veliko vitamina C in antioksidantov. V jesenskih koprivah je tudi veliko več linolne in alfa-linolenske maščobne kisline ter več kot 50% karotenoidov, kot v pomladanskih.

Skratka jesenske koprive so najboljše. Dobra novica je, da se sezona šele pričenja, saj jih je najboljše nabirati v mesecu septembru, poleg sušenja listov, ti še posebej priporočam, da nabereš tudi koprivna semena, ki pa so pravo super prehransko dopolnilo – lahko bi rekli superživilo.

Če imaš možnost, jo lahko celo posadiš. Jaz sem predlani na svojem vrtu koprivi podelila prav posebno mesto, kjer se je lepo razrasla. Moj vrt z vsakim letom vrtičkanja postaja bolj in bolj zelenjavno-zeliščni. Vsako leto posadim kako trajno zelišče. Letos sem tako v mesecu juliju posadila rman, kateri mislim, da še tudi cveti in ni prepozno, da si ga nabereš in nasušiš za zimo, saj je prav tako zelo uporaben in koristen za zdravje.

NA KAKŠEN NAČIN LAHKO UPORABIŠ KOPRIVO?

Liste koprive namakam v vodi in jih uporabim za gnojenje in škropljenje rastlin, da so bolj krepke in zdrave. Mlade liste uporabim na pomlad v kuhinji za špinačo, obvezno liste posušim tudi za čaj kot poparek (sušim jih na stojalu za sušenje, v senci in v zračnem prostoru). Lani sem liste za čaj nabrala že julija in avgusta, saj sem mislila, da so mlajši boljši. No, niso in na napakah se učimo 🙂 Zdaj vem, da je za to opravilo bolje počakati na mesec september.

Prvo rundo semen in listov se pravkar posušila :), bom pa z nabiranjem semen nadaljevala vse do novembra, saj je v semenu po mnenju strokovnjakov zbrano vse, kar telo rabi za dobro delovanje, od dobrih beljakovin, maščob z velikim deležem linolenske kisline, zdravilnih sluzi, vitamina B, keratinoidov in veliko rudnin. Ampak to še ni vse!

Za razliko od listov koprive, koprivno seme deluje kot adaptogen, je zelo uporaben za nas ženske (seveda tudi za moške), ker uravnava odziv na stres, dobro podpre delovanje nadledvične žleze in pomaga premagovati utrujenost, pomaga pri pravilnemu delovanju ledvic ter ščitnice in prinese dobro razpoloženje, saj deluje na nevrotransmitorje acetilholin in serotonin. Zato se kopriva s pridom uporablja tako v naturopatiji in tudi v fitoterapiji, ki je v del naturopatije.

IN KAKO KOPRIVNA SEMENA POSUŠITI?

Jaz sem semena sušila en teden na stojalu za sušenje zelišč, na katerega sem položila papir (zgoraj imaš sliko). Dodatno sem semena pokrila še z drugim papirjem, da sem jih zaščitila pred morebitnim onesnaženjem, na nekaj mest sem položila kar orehe v lupini, ki so mi bili trenutno pri roki, da sem pridobila na višini, da je bil vmes med papirji krožil zrak, da so semena lahko dihala. Po tednu dni sem liste, ki so bili zraven odstranila in shranila za čaj, papir pa previdno prepognila in semena shranila v steklen kozarček. Druga možnost je ta, da vzameš večjo čisto papirnato vrečko ter vrhe kopriv nabereš vanjo, posušiš v senci, na zraku. Po tednu dni vrečko dodobra pretreseš, da semena odpadejo, odstraniš liste ter semena enostavno presipaš v kozarček.

KAKO KOPRIVNA SEMENA UPORABITI V PRAKSI?

Enostavno, lahko jih dodajaš v jogurt, smutije, juhe, solate ali na koncu kuhanja dodaš v jedi (ni jih priporočljivo cvreti in kuhati).

Dobro je, da veš, da so uporabne tudi korenine koprive , v katerih je precej rastlinskih hormonov. No, korenin še nisem sušila, to bom zaenkrat raje prepustila profesionalnim zeliščarjem.

Upam, da sem te z informacijami uspela prepričati, da je kopriva res zelo uporabna rastlina in da boš ta september izkoristila, da si je nabereš in posušiš, ker res ni potrebno, da bi kupovala drage dodatke k prehrani, če nam jih narava ponuja kar brezplačno.

DRAGA ŽENSKA, ZDAJ JE MESEC SEPTEMBER, ČAS JE PRAVŠNJI, GREMO V AKCIJO!

Pojdi v naravo in izkoristi njene danosti, se predihaj in »preluftaj« glavo, poišči koprive na neonesnaženem področju, jih naberi in si prinesi domov ZDRAVJE 🙂

Z redno uporabo ti bo kopriva pomagala preko zime krepiti telo, umirjati stres in ohranjati zdravje!

Če pa trenutno nisi v “najboljši koži”, se počutiš slabo ali imaš zdravstvene težave, bi na tem mestu izkoristila priložnost in te povabila na refleksno-consko masažo stopal, saj z redno masažo stopal lahko dosežeš energijsko ravnovesje v telesu ter tako vklopiš lastnega »notranjega zdravnika« – s tem deluješ preventivno na svoje zdravje ali pa pomagaš telesu ozdraveti.

Ne vem, če si vedela, da lahko z redno refleksnoconsko masažo stopal uspešno lajšaš večino oblik kroničnih bolezni ter tudi veliko večino »ženskih bolezni«, težav ali občutij:

  • neredna menstruacija
  • hormonalna nihanja
  • lajšanje PMS
  • težave z zanositvijo
  • podpora v nosečnosti in po porodu,
  • podpora v predmenopavzi ter menopavzi,
  • pri preobčutljivosti dojk
  • podpora ob in po zdravljenju raka dojke
  • pomoč pri policističnih jajčnikih, miomih, polipih
  • pri krčih v nogah
  • pri bolečinah v hrbtenici
  • težave s prebavo, pri zaprtju, preobčutljivem črevesju
  • neuravnoteženo delovanju ščitnice
  • pri nervozi, nespečnosti
  • da lažje izrazimo potlačena čustva

Glede na odziv telesa na refleksno-consko masažo stopal, ti z naturopatskimi nasveti še dodatno svetujem, kako lahko sama doma okrepiš svoje telo ter tako še dodatno izboljšaš sam efekt masaže.

TUKAJ si lahko prebereš mnenja strank, katere si z refleksno-consko masažo stopal pomagajo do boljšega zdravja ter počutja.

Deluj preventivno, ohranjaj zdravje in uživaj v dobrem počutju!