Dopust kot antistres terapija in zame nepogrešljivi in meni ljubi morski rastlini, ki jih nosim s sabo domov

Najrajši odhajam na dopust s šotorjem, saj mi spanje v šotoru daje občutek svobode in večje povezanosti z naravo.

Letos sem se glede na okoliščine zaradi koronavirusa odločila drugače in dopust preživljam v samostojni hiški tik ob obali, v majhni vasici na otoku Korčula. 17 let sem rabila, da sem ponovno obiskala ta dalmatinski otok.

Tukaj vse diši po borovcih, morju in rastlinah, ki bogatijo ta prelepi otok. Po letošnji pomladi, res ne vem kaj naj pričakujem in ne vem kakšna jesen in zima nas čakata. Priznam, da sem malce skrbeh in v dvomih, kako se bo situacija s korono razvijala naprej, ampak v vsakem primeru je dobro podpreti svoj imunski sistem, da bo deloval kolikor je le mogoče dobro.

Vemo, da je stres pomemben rušilec imunskega sistema, zato sem se kljub prvotno malce drugačnim načrtom letos odločila, da se popolnoma izklopim in si privoščim spustiti možgane na dopustu popolnoma na off – pa bo, kar bo. Nič hudega, svet se ne bo sesul, če bo zaradi tega kakšen zastavljen delovni cilj moral počakati na realizacijo. Upam, da si tudi ti naredila podobno, tudi če si ostala doma in odkrivala skrite kotičke v okolici svojega kraja ali po naši lepi Sloveniji. Važno je, da se sprostiš in odklopiš od vsakdanje rutine, ne glede na to, kje si.

Dnevi na dopustu hitro minevajo, a imam občutek, da so v dobrih 14 dnevih moje baterije dodobra napolnjene, še dva dni, pa se vračam domov.

Škoda bi bilo ne izkoristiti in si del Korčule ne prinesti domov, zato sem si danes nabrala lovor (Laurus nobilis), ki ga je na tem otoku v izobilju. Nekaj zase, nekaj pa za darilca za svoje najdražje. Lovor je rastlina, ki je zelo zdravilna. Večinoma jo povezujemo s kuhinjo, delamo pa mu veliko krivico, saj pozabljamo, da nam lahko olajša ali odpravi marskatero zdravstveno težavo.

Lovor je dober antiseptik in antiparazitik. Kot čaj, deluje pri gljivičnih obolenjih, pri prebavnih težavah, črevesnih krčih, napenjanju, slabosti in krčih v črevesju, za umirjanje pospešenega bitja srca, pri bronhitisih ter prehladih. Kopel iz lovorjevih listov nam lahko olajša težave z revmatizmom in revmatične bolečine. Tinktura iz plodov ali listov ali pa lovorovo olje, je blagodejna pomoč za masiranje obolelih mest pri ravmatizmu, hemeroidih, zvinih, izpahih in modricah. Tinktura iz lovorjevih listov pa odlično vzpodbuja delovanje limfe.

Lovor se že suši v senci, jutri zgodaj zjutraj pa bom nabrala še morski koprc (lat. Crithmum maritimum L.), hrvati jo kličejo motar, morski komorač, obalni ali primorski petrovac.

Stavim, da si sigurno že videla to rastlino tik ob morju in jo občudovala, mogoče pa nisi vedela, kako zelo fina je za jest in da je poleg tega še blagodejna oz. zdravilna za tvoje telo.

Ko sem na morju, vedno izkoristim priložnost in morski koprc ali po hrvaško motar na veliko uporabljam v prehrani. Surovega v solatah, ali s testeninami, v rižotah, dodaš ga lahko tudi v juho ali kot prilogo s krompirjem k ribam in obvezno tudi v brodet.

Ker sem letos v hiši, je bil moj plan, da izkoristim to priložnost in »motar« vložim tudi v kis in v slanico, saj bi tako lahko tudi pozimi izkoristila zdravilne učinke te- meni zelo okusne rastline, ki me precej spominja na kapre.

Morski koprc ima velike količine vitamina C. Pomanjkanje vitamina C lahko vodi v okrnjen nastanek kolagena in veznega tkiva, kar povzroča modrice, okrvavljene dlesni, bolečine v sklepih in težave z celjenjem ran. Ne vem če si vedela, da so včasih mornarji vložen morski koprc nosili s sabo na ladjo, saj so tako preprečevali, da bi zboleli za skorbutom. Skorbut je bila v 18. stoletju bolezen predvsem mornarjev, saj so ti bili tudi po več mesecev na ladji. Zelo me je presenetil podatek, ki sem ga nedavno prebrala v časopisu, da so v Avstraliji ponovno odkrili skorbut in to pri mlajših osebah, zaradi nepravilnega prehranjevanja (preveč prekuhane zelenjave) ali na splošno neuživanja zelenjave in sadja.

Poleg vitamina C ima morski koprc tudi antidiuretični učinek ter dober vpliv na mehur ter želodec, vzpodbuja prebavo,  raziskave so pokazale, da vsebuje veliko klorogenske kisline (podobno kot zelena kava!), katera je močan antioksidant, vzpodbujajo metabolizem, detoksikacijo telesa ter hujšanje.

No, zalomilo se je pri pakiranju, saj sem kozarčke za vlaganje pustila doma, v trgovini na Korčuli jih pa nisem našla. Ampak po pogovoru z domačini, ki so nas je gostoljubno sprejeli, ni nobenega težave, če stoji motar dan ali dva v hladilniku. Eden od receptov, ki sem ga našla na internetu, pa celo priporoča 3 dnevno namakanje v morski vodi, preden se ga vloži v kozarčke.

Motar je sicer najbolj priporočljivo vložiti še pred cvetenjem, se pravi nekje do konca junija, a nič zato, če to storiš kasneje, saj se zdravilne in hraniljive vrednosti rastline še vedno ohranjajo v kasnejših mesecih, le okus je bolj intenziven, kar pa mene niti najmanj ne moti.

Kozarčki gredo sedaj počivat v shrambo do mrzlih zimskih dni, ko mi bodo vsaj za kratek čas s svojim okusom v jedeh pričarali delček poletja.

Deluj preventivno, ohranjaj zdravje in uživaj v dobrem počutju!