Super dobra novica za nas ženske😀! Študija v reviji Canser Epidemiology Biomarkers & Prevention je ugotovila, zakaj redno gibanje 🏃 🏊 🚴 🚣 pomembno zniža tveganje za razvoj raka dojke?

Že vsaj desetletje je znano, da redno gibanje ščiti pred rakom dojke, niso pa znanstveniki vedeli zakaj je temu tako, oziroma kaj dejansko se zgodi med rednim fizičnim gibanjem.

Zdi se mi zelo pomembno, da te opozorim na nova znanstvena dejstva in da te seznanim, da je vedno bolj jasno, da imamo me same zelo velik vpliv na razvoj rakavih bolezni, vključno z rakom dojke, zato sem izbrala to temo za današnji nasvet za samopomoč.

V ordinaciji, kjer opravljam preventivne preglede dojk z metodo BreastScan, se veliko pogovarjamo o preventivi dojk. Opažam, da je večina žensk pozorna predvsem na to, če se rak dojke pojavlja v njeni družini, ne zavedajo se ali pa pozabijo na druge rizične dejavnike, na katere imajo same velik vpliv.

Večina žensk mi pove (še posebej v starosti 50+), da ni redno fizično aktivna, mogoče preko zime enkrat tedensko po 1 uro v obliki pilatesa, aerobike ali hitre hoje ali kratkega sprehoda.

No, če sem odkrita do sebe in tebe, v to skupino žensk občasno spadam tudi sama, saj se mi večkrat na mesec zgodi, da sem od doma odsotna cel dan in se z dela vračam v poznih večernih urah. V teh dnevih mi »kronično« primanjkuje časa za preostale aktivnosti. Od dela na drugem koncu Slovenije in vožnje z avtomobilom se počutim preutrujena, da bi se, ko pridem domov, odpravila vsaj na 30 minutni sprehod – pa bi mi ravno  tak sprehod zbistril glavo in odpihnil stres, ki me je ujel preko dneva, tako pa še dobro nisem prišla domov in sem z glavo že v naslednjem dnevu, pa še spat nisem šla.

No, ko izveš znanstvena dejstva in imaš hkrati tudi voljo do sprememb in do dela na sebi, sigurno težje najdeš izgovor, da si ne bi 5x na teden privoščila 30 minutno aerobno telesno aktivnost ( na teden 150 minut), kot so hitra hoja, tek, planinarjenje, aerobika, kolesarjenje, tenis, plavanje, veslanje, tek na smučeh ali klasično smučanje), k temu bi pa bilo dobro dodati še kratke vaje za moč ( pilates, vadba z utežmi). To naj bi bila dobitna kombinacija ! Raziskave so pokazale, da je bolje, da telesno aktivnost opravljaš v krajših časovnih intervalih skoz cel teden in ne samo enkrat tedensko po 150 minut.

In kaj se v tvojem telesu zgodi ob redni telesni aktivnosti?

Zadnja raziskava je ugotovila, da aerobna vadba vpliva na način, kako naše telo razgrajuje estrogen za proizvodnjo več »dobrih-zaščitnih” metabolitov, ki ostanejo po razgradnji estrogena in ti dobri metaboliti so tisti, ki znižujejo tveganje za nastanek raka dojk.

Hkrati telesna aktivnost zmanjša tveganje za razvoj raka dojke pri ženskah, ker:

– zniža vrednost indeksa telesne mase,

– zmanjša koncentracijo estrogena v krvi,

– poviša koncentracijo SHBG globulina v krvi,

– zmanjša koncentracijo inzulina v krvi,

– zmanjša koncentracije vnetnih dejavnikov v krvi,

– zmanjša koncentracijo leptina v krvi,

– pospešuje prebavo,

– izboljša imunski sistem,

– poveča tolerance organizma na oksidativni stres.

Poleg raka dojke, redna telesna aktivnost pripomore k zmanjšanju tveganja za razvoj raka na debelem črevesju, pomemben vpliv pa ima tudi na zmanjšanje tveganja za razvoj raka prostate (prosim opozori svojega dragega na to dejstvo !), maternice, endometrija in trebušne slinavke.

Sedaj je poletje in zdi se mi več kod odlična priložnost, da se v primeru, da nisi redno fizično aktivna organiziraš in pričneš z bolj redno vadbo. Če sodim po sebi, se mi zdi, da je v poletnih mesecih lažje pričeti z redno vadbo, kot pa sredi zime. Do zime se na redno fizično aktivnost navadiš in potem, ko se dnevi skrajšajo in je zunaj mraz, lažje vztrajaš z redno vadbo.

Hkrati je smiselno, delati na “več frontah” naenkrat in poleg usmerjene telesne aktivnosti, preveriti in po potrebi tudi spremeniti življenjski slog.

Poznani so tudi drugi dejavniki, ki poleg telesne neaktivnosti in prekomerne telesne mase, predstavljajo tveganje za razvoj raka. To so neprimeren način prehranjevanja, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, izpostavljenost sevanju in pri ženskah pozna prva nosečnost ter hormonalna terapija, delo v nočni izmeni, pomanjkanje vitamina D, nepravilno ali dolgotrajnejše izpostavljenje stresnim okoliščinam, kronična utrujenost.

O tovrstnih rizičnih dejavnikih pa v katerem od naslednjih nasvetov za samopomoč.

Lepo se imej do naslednjič, deluj preventivno, ohranjaj zdravje in uživaj v dobrem počutju skozi celo poletje.